Skip to main content

Πώς μας επηρεάζει η υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας

Τα απόνερα της διπλής υποβάθμισης της οικονομίας της δέχεται από το πρωί η Πορτογαλία, καθώς μετά τις ανακοινώσεις της Moody’s, το spread των 10ετών ομολόγων της φλερτάρει πλέον καθαρά με τα επίπεδα τ
Τις επιπτώσεις της διπλής υποβάθμισης της οικονομίας της ζει από το πρωί η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, μετά τις ανακοινώσεις της Moody’s, το spread των 10ετών ομολόγων της φλερτάρει πλέον καθαρά με τα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης. Νωρίτερα είχε φτάσει πάνω από τις 290 μονάδες κι αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 284.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία παραπέμπει ευθέως στην ελληνική περίπτωση, του περασμένου Απριλίου. Σταθερά πάνω από τις 200 μονάδες βάσης διαμορφώνεται επίσης το spread των ισπανικών 10ετών ομολόγων, το οποίο, αυτή την ώρα, βρίσκεται στις 202 μονάδες βάσης. Καθόλου περίεργο, λένε όσοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με την κατάσταση που επικρατεί στην Ιβηρική, όπου οι οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι κάτι παραπάνω από αλληλένδετες.

Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι επιπτώσεις που έχει από το πρωί η υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας από τη Moody’s στην ισοτιμία του ευρώ. Αρχικά υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, αλλά το θετικό αποτέλεσμα της ελληνικής έκδοσης των εντόκων γραμματίων ισορρόπησε κάπως την κατάσταση.