Skip to main content

Νέος όρος στην ατζέντα: Μετά το Brexit, το Frenxit;

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ και τα σημάδια διάλυσης της ενωμένης Ευρώπης που κάνουν την εμφάνιση τους.

Μετά το Brexit, ανοίγει η συζήτηση για ...Frenxit ; Η Μαρί Λε Πεν, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της άκρας δεξιάς, «υπόσχεται» δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τα πρότυπα του Λονδίνου, σε περίπτωση εκλογικής της νίκης, στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το 2017. Πρόκειται για μια προοπτική που προκαλεί κυριολεκτικά ανατριχίλα, καθώς κανείς δεν είναι πλέον σε θέση να ξέρει ποιο θα είναι το περιβάλλον εκείνη την εποχή και το χειρότερο, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κ. Λε Πεν δεν θα είναι η νικήτρια των προεδρικών εκλογών!

Το παράδοξο; Ανάλογη συζήτηση ανοίγει και στην Τσεχία και μάλιστα εκεί με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης. Σημάδια διάλυσης της ενωμένης Ευρώπης; Το πιθανότερο, γιατί, πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς αυτά τα σημεία των καιρών ; Το σίγουρο είναι πως μετά την Τσεχία, θα ακολουθήσει και η Σλοβακία, με τις γνωστές εμπρηστικές της θέσεις και μετά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που μπορεί να σταματήσει αυτό το περίεργο και επικίνδυνο «γαιτανάκι».