Skip to main content

Πώς η Ελλάδα μπορεί να προλάβει το QE στη... στροφή

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη σημειολογική ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να βγει 2-3 φορές στις αγορές μέσα στο επόμενο 18μηνο.

To βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει για την ελληνική πλευρά ενόψει ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού κι ενός ακόμα δυσκολότερου χειμώνα είναι ότι το μεγαλύτερο στοίχημά της είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Πού ποντάρει η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου; Στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα ανανεώσει για άλλα δύο εξάμηνα το QE!

Όπως γίνεται τώρα γνωστό, το πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λήγει 31/12/2017. Από 1/1/2018 θα βαίνει μειούμενο από μήνα σε μήνα, όμως, έστω και «κουτσουρεμένο» θα υπάρχει ως τις 31/12/2018, οπότε και θα τερματισθεί - μηδενισθεί.

Η Ελλάδα αυτό που θέλει είναι απλώς η σημειολογική ένταξη της στο πρόγραμμα. Για να βγει στις αγορές, δυο – τρεις φορές το επόμενο 12μηνο - 18μηνο, για μικροποσά της τάξης των 3 – 4 δις ευρώ, το πολύ. Συνεπώς, δεν χρειάζεται το πλήρες QE. Εξυπηρετείται και με το μικρό.

Εννοείται ότι η κυβέρνηση «καίγεται» να βγάλει τη χώρα στις αγορές, έστω και κατ' ελάχιστον, τον επόμενο ένα χρόνο, κυρίως, για δύο λόγους:

Α) για να αποφύγει νέο μνημόνιο, στη λήξη του τωρινού, το καλοκαίρι του 2018, κάτι που θα συνεπάγονταν νέα μέτρα.

Β) για να μπορέσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, με ένα καλό αφήγημα, το φθινόπωρο του 2018, όπως προγραμματίζει.