Skip to main content

Πώς οι εκδόσεις ομολόγων συνδέονται με τις επόμενες εκλογές

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη καθαρή «έκδοση» προγραμματίζεται για την ερχόμενη άνοιξη και η επόμενη για τις αρχές καλοκαιριού.

Και άλλες εκδόσεις ομολόγων ετοιμάζεται να κάνει το ελληνικό δημόσιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Μόνο που αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι «καθαρές». Δηλαδή, θα βγει προς αναζήτηση «φρέσκου» χρήματος και όχι για αντικατάσταση παλιών εκδόσεων, όπως έκανε πρόσφατα και ετοιμάζεται να κάνει και πάλι τώρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη κίνηση του 2018 προγραμματίζεται για κάποια στιγμή την ερχόμενη άνοιξη και η επόμενη για τις αρχές καλοκαιριού. Βάσει του σχεδιασμού που φαίνεται να έχει γίνει κατ' αρχάς, τόσο στη μια όσο και στην άλλη περίπτωση, θα αναζητηθούν ποσά μεταξύ 3 και 5 δισ/ ευρώ - αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν τότε στην αγορά.

Ωστόσο, το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της ιστορίας έχει να κάνει με το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Το πιθανότερο είναι πως οι εκδόσεις αυτές θα βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση και με τον χρόνο που θα στηθούν κάλπες. Κι αυτό γιατί το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση θα σπεύσει να τις χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για την ολική επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Και άρα να τις αξιοποιήσει πολιτικά.

Σύμφωνα με όλα τα έως τώρα δεδομένα εκλογές θα έχουμε σίγουρα εντός του 2018, πριν ή μετά το καλοκαίρι. Αν ο κ. Τσίπρας δει ότι δεν του βγαίνει η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο, θα αιφνιδιάσει τον Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πάει για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, το αργότερο.

Ενδεχόμενο εκλογών του 2019 υπάρχει μόνο στην περίπτωση που αισθανθεί πολύ ισχυρός πολιτικά, αλλά θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σενάριο έχει ελάχιστες πιθανότητες.