Skip to main content

Πώς χάθηκε μια περιουσία 120 δις ευρώ - Βρίσκεται πλέον στην ΕΚΤ

Φήμες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να συνομιλεί με στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ύστατη διαπραγμάτευση.

Οι φήμες λένε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να συνομιλεί με στον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ύστατη διαπραγμάτευση για να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί επέκταση της υφιστάμενης παράτασης του β' μνημονίου, που έληξε την Τετάρτη. Και το πρόβλημα είναι - όπως έχει διδάξει η εμπειρία - πως συνήθως γίνεται ό,τι λένε οι Γερμανοί.

Κατά συνέπεια η χώρα παραμένει ακάλυπτη. Με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα έχει πάψει και επισήμως να υπάρχει η κάλυψη των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε «κούρεμα» των collaterals, γεγονός για το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Μπούντεσμπανκ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Α) Οτι οι ελληνικές τράπεζες περνούν 100% στην κυριότητα του ESM. Η Αθήνα παύει να έχει οποιαδήποτε παρέμβαση, οπότε ναυαγεί και το σχέδιο που υπήρχε για «κούρεμα» καταθέσεων.

Β) Οτι μαζί με τις τράπεζες, στην κυριότητα της ΕΚΤ περνά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους (σπίτια, δάνεια, επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο υπάρχει ως ενέχυρο στο τραπεζικό σύστημα).

Κοινώς, μια περιουσία ύψους 120 δισ.ευρώ έχει περάσει πλέον στα χέρια της ΕΚΤ, εδώ και μερικές ώρες.