Skip to main content

Πώς αντέδρασε η Γερμανία στα ελληνικά μέτρα

Θετική ήταν η αντίδραση του συνόλου του γερμανικού Τύπου στα μέτρα- σοκ που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία χαρακτηρίζονται μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας.
Θετική ήταν η αντίδραση του συνόλου του γερμανικού Τύπου στα μέτρα- σοκ που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, με τη μεγαλύτερη μερίδα των εφημερίδων της χώρας να τα χαρακτηρίζουν μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Handelsblatt: Κάλεσμα για αγορά ελληνικών ομολόγων

Η μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα καλεί σήμερα τους αναγνώστες της να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού κράτους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Η επιχείρηση «αγοράζω ελληνικά κρατικά ομόλογα» έχει ήδη δεχθεί την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων στη Γερμανία», υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Πρόκειται για ένα σημάδι ότι μοιραζόμαστε την ευθύνη αναλαμβάνοντας έναν αναμφισβήτητο χρηματοπιστωτικό κίνδυνο», τονίζει ο διευθυντής σύνταξης, Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

«Η βοήθεια δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια ενίσχυση μεταξύ κρατών. Χρειαζόμαστε, παράλληλα, μια Ευρώπη των πολιτών που θα δώσει στους Έλληνες μια προκαταβολή. Μια προκαταβολή εμπιστοσύνης. Αυτός είναι ο στόχος της καμπάνιας ‘Αγοράστε ελληνικά κρατικά ομόλογα’. Εμείς αγοράσαμε την Παρασκευή ομόλογα αξίας 8 χιλιάδων ευρώ», τονίζεται.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Για τη συντηρητική εφημερίδα, «η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ανοίγει το δρόμο για την ευρωπαϊκή βοήθεια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «δύο είναι τα εμπόδια που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του πακέτου στήριξης. Το πρώτο είναι η εσωτερική κατάσταση στη χώρα. Τι θα συμβεί και τι μπορεί να κάνει η ΕΕ, εάν οι ελληνικές περικοπές δεν είναι πολιτικώς υλοποιήσιμες; Το δεύτερο αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης... Είναι προφανές πως χρειάζονται ακόμη πιο σκληροί όροι. Αυτό προϋποθέτει συμφωνία και από τις χώρες που επηρεάζονται. Η ελληνική καταστροφή και ο γερμανικός δισταγμός πρέπει να μας διδάξουν κάτι. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κρίση».

Sueddeutsche Zeitung

«Τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας έφεραν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις ασφάλειες σε δύσκολη θέση. Εάν η Αθήνα καταρρεύσει υπό το βάρος των χρεών της, θα υπάρξουν δραματικές διαγραφές. Μόνο οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει την Αθήνα περίπου 45 δισ. δολάρια και η Ευρώπη στο σύνολό της μετρά 189 δισ. δολάρια. Κατά συνέπεια, οι τράπεζες θα επωφεληθούν περισσότερο από την έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα», επισημαίνει η κεντροαριστερή εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει:

«Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, να ζητά από τις τράπεζες να βοηθήσουν εθελοντικά. Να αποδείξουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, αγοράζοντας περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Οι χρηματαγορές δεν επηρεάζονται από τέτοιες συμβολικές κινήσεις. Ενδιαφέρονται μόνο για το εάν η Ελλάδα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της προβλήματα μακροπρόθεσμα. Εάν καταστεί σαφές ότι η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά κι επιλέξει τη χρεοκοπία μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους, το Βερολίνο θα έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ λεπτή κατάσταση».

Financial Times της Γερμανίας

Δυναμικά στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας φέρεται να συμμετέχει μια σειρά ηγέτιδων γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα συμβάλουν με σημαντικά ποσά, σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα αναφέρουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες Allianz και MunichRe αναμένεται να συνδράμουν την Deutsche Bank. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να καταβάλλουν το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ και 200 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Bank, κ. Γιόζεφ Άκερμαν, φέρεται να βρίσκεται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τον γερμανικό ιδιωτικό τομέα, ώστε να συντονίσει τις προσπάθειες για συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας. Άλλωστε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ίδια η Deutsche Bank ετοιμάζεται να συνδράμει με 500 εκατ. ευρώ, μέσω ομολόγων.

Ακόμη, στις επιχειρήσεις που φέρονται να έχουν προσεγγιστεί συγκαταλέγεται και η Siemens.