Skip to main content

Πορτογαλία: Προειδοποιεί η Fitch για επιδείνωση της οικονομίας

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, βλέπει τις "θετικές" προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας να γίνονται "σταθερές" και προειδοποιεί την κυβέρνηση Κόστα.

Σε «σταθερές» από «θετικές» υποβάθμισε τις προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας η Fitch. Ο οίκος επικαλείται για την απόφασή του τις πιο αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας αλλά και τις επιδόσεις της σε ότι αφορά το χρέος, τις προσδοκίες για μέτρια ανάπτυξη, και το πιο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα μακροοικονομικά ρίσκα για τη χώρα.

Σύμφωνα με την Fitch, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, έναντι του 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και ως αποτέλεσμα η χώρα δεν θα βγει από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ αυτήν την άνοιξη, όπως αναμενόταν. Παράλληλα, τα σχέδια του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Αντόνιο Κόστα για μείωση του ελλείμματος φέτος επίσης κινδυνεύουν. Κατά τον οίκο, ο προκαταρκτικός στόχος του προϋπολογισμού για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ βασίζεται σε αισιόδοξες υποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την εξέλιξη των τιμών.