Skip to main content

«Πόρτα» κουαρτέτου σε ΥΠΟΙΚ για Μεσοπρόθεσμο με μειωμένα πλεονάσματα

Τσακαλώτος-Χουλιαράκης πρότειναν σύνταξη προσχεδίου με πλεονάσματα 2,5% και 2%, για 2018 και 2019, αντίστοιχα - Τι ζητούν οι θεσμοί

Η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, στη σημερινή τους συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

Η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, εστίασαν στη βελτίωση που παρουσιάζουν τα έσοδα, έναντι των προβλέψεων, τάση που βάσει των ενδείξεων θα συνεχιστεί και το 2017, ως αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση επισημάνθηκαν:

- Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και
- Η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έθεσαν και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, τη σύνταξη ενός προσχεδίου Μεσοπρόθεσμου με βάσει τα μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα που προτείνει.

Εντούτοις, η απάντηση του κουαρτέτου έκοψε τη... φόρα της ελληνικής πλευράς. «Είμαστε αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις. Αυτό είναι θέμα του Eurogroup», φέρονται να είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι ζήτησαν προϋπολογισμό και Μεσοπρόθεσμο με βάσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και ισχύοντα.

Παράλληλα, ήγειραν ενστάσεις σχετικά με τις κρατικές δαπάνες, ζητώντας μείωσή τους και πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για την επόμενη διετία.