Skip to main content

Πόρισμα ΚΚΕ: Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στο πόρισμα αναφέρονται ακόμη, η διαπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση, καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ.

Διαχρονικό φαινόμενο διαπλοκής ιδιωτικού κεφαλαίου με την κρατική χρηματοδότηση, πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση τραπεζών προς ΜΜΕ, διαπιστώνει στο τετρασέλιδο πόρισμά του το ΚΚΕ, που θα καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες.

Παράλληλα, καταλογίζει τόσο στα κόμματα της κυβέρνησης όσο και στα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συστηματική προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι εργασίες της Επιτροπής για να ενισχυθεί το κλίμα αποπροσανατολισμού που μεθοδικά επιδιώκουν.

Στο πόρισμα καταγράφονται πολιτικές ευθύνες για ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σύνολο των δανείων τους που έχουν χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ και έχουν καταγγελθεί.

«Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι υπήρξε «ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με δάνεια χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών πηγών αποπληρωμής και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει δέσμευση των μετόχων».

Ακόμη, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμο το «πόρισμα Καλούδη» που παρέπεμπε τον οικονομικό υπεύθυνο του κόμματος για το δάνειο που πήρε το ΚΚΕ το 2013 από την ΕΤΕ και επιτίθεται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Τέλος, σημειώνει ότι η περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν ευνοϊκή, παράτυπη δανειοδότηση αποτελεί υπόθεση των αρμόδιων αρχών.