Skip to main content

Επεισόδια στα Εξάρχεια-Φωτιές και μολότοφ στο Πολυτεχνείο (vid)

Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον τόπο που έπεσε νεκρός ο νεαρός μαθητής-Επί ποδός περίπου 4.000 αστυνομικοί

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια, καθώς αντιεξουσιαστές έχουν στήσει ήδη οδοφράγματα και έχουν ανάψει φωτιές κοντά στο Πολυτεχνείο. Η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό αυστηρό αστυνομικό κλοιό και χωρίς κανένα παρατράγουδο. Ωστόσο, από την αστυνομία εκφράζονται φόβοι, καθώς στην πορεία μετέχουν με πολύ ισχυρό μπλοκ οι αντιεξουσιαστές και εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν και εκείνοι στη συνέχεια στα Εξάρχεια.



Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό που είχε στηθεί και στην επέτειο του Πολυτεχνείου με αντιεξουσιαστές να πηγαίνουν κατευθείαν στα Εξάρχεια και να μη μετέχουν στην πορεία, παίρνοντας έτσι, «θέσεις μάχης». Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ορισμένοι έχουν ανέβει ήδη σε ταράτσες κτιρίων, προκειμένου από εκεί να ρίχνουν αντικείμενα για να μην επιτρέπουν την προσέγγιση των αστυνομικών δυνάμεων στις εστίες της έντασης.



Νωρίτερα, μέλη του αντιεξουαστικού χώρου, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την οδό Πανεπιστημίου προς τα Χαυτεία και από εκεί μέσω της Σταδίου έφτασαν στη Βουλή με τελικό τους προορισμό και παλι τα Προπύλαια. Οι περισσότεροι, πάντως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα επιδιώξουν να φτάσουν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην οδό Μεσολογγίου.

Την ίδια ώρα η Αθήνα είναι αστυνομοκρατούμενη περιοχή καθώς δεκάδες κλούβες με εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ βρισκονται παρατεταγμένες σε καίρια σημεία ετσι ώστε να επέμβουν και να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Συνολικά περισσότεροι απο 3.000 αστυνομικοι βρίσκονται επί ποδός στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, νωρίτερα ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις το μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή και στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια όπου και διαλύθηκαν.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Ρόδο, την Καλαμάτα και την Καβάλα.

Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Σε ετοιμότητα η ΕΛΑΣ

Περίπου 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός λόγω της σημερινής επετείου ενώ οι συγκεντρώσεις, τόσο οι μαθητικές όσο και των αριστερών οργανώσεων, θα είναι υπό τη στενή επιτήρηση διμοιριών των ΜΑΤ ώστε να αποτραπούν εντάσεις και επεισόδια.

Στη διάρκεια των πορειών θα πετάει και φέτος το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, το οποίο «θα δίνει εικόνα» στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ από εκεί θα δίνονται οι κατάλληλες κατευθύνσεις προς τους αστυνομικούς.