Skip to main content

Μαύρες προβλέψεις για εκτίναξη ληξιπρόθεσμων μέχρι το τέλος του έτους

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους 27 - 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα

Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες πάνω από 95 δισ. ευρώ έως το τέλος τους έτους, από περίπου 90 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, βλέπουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Αιτία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Νατευμπορικής, τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα εξαντλείται.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρους 27 - 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης».

Είναι, άλλωστε, αξιοσημείωτο ότι οι φορολογούμενοι -πέρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είδαν στους λογαριασμούς τους από τις αρχές του τρέχοντος μηνός, αλλά και το «τσουνάμι» αυξήσεων που χτύπησε στις αρχές Ιουνίου την αγορά με αλυσιδωτές ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών- θα πρέπει από το τέλος Ιουλίου να πληρώνουν κάθε μήνα έναν ή και δύο φόρους μαζί και ταυτόχρονα να καλύπτουν και όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, καταργήθηκε ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, διπλασιάστηκαν οι ειδικοί φόροι στην μπίρα, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα Ι.Χ.
Από το τέλος Ιουλίου έρχεται η πρώτη από τις τρεις δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, ενώ οι άλλες δύο θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει, όπως και πέρυσι, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2017. Το «πακέτο» των φετινών επιβαρύνσεων θα κλείσει τον Δεκέμβριο με την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2017, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 1,1 δισ. ευρώ.