Skip to main content

Πολυετείς ποινές κάθειρξης στους επίορκους εφοριακούς Θεσσαλονίκης

Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλε σε τρεις επίορκους υπαλλήλους της Φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών Θεσσαλονίκης, καθώς και έναν ελεγκτή του υπουργείου Οικονομικών το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσ
«Βροχή» πέφτουν το τελευταίο διάστημα στα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οι «καμπάνες» για επίορκους εφοριακούς, που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες εταιριών «μαϊμού» που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με προ ημερών απόφασή του καταδίκασε σε πολυετείς ποινές κάθειρξης τρεις επίορκους υπαλλήλους της Φορολογίας Ανωνύμων Εταιριών (ΦΑΕ) Θεσσαλονίκης, καθώς κι έναν ελεγκτή του υπουργείου Οικονομικών, για μία από τις δεκάδες υποθέσεις του σκανδάλου. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και η προξενηθείσα ζημιά σε βάρος του Δημοσίου αγγίζει τις 800 χιλιάδες ευρώ.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν η προϊστάμενη ΦΠΑ της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, και δύο υπάλληλοι του γραφείου ΦΠΑ της συγκεκριμένης εφορίας, που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης επτά ετών (με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα).

Εξάλλου, για την ίδια υπόθεση, το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών σε ελεγκτή του υπουργείου Οικονομικών (η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη). Ακόμη, σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών καταδικάστηκε πολίτης - ιδιοκτήτης εταιρίας, που κατηγορούνταν ότι εισέπραξε παράνομα ΦΠΑ από παράνομες εξαγωγές.

Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, καταδικάστηκε για πρώτη φορά από δικαστήριο ο εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου Νίκος Κασσιμάτης. Ο 57χρονος λογιστής συνελήφθη πέρσι το καλοκαίρι μετά από χρόνια αναζητήσεων και κατηγορείται για αρκετές υποθέσεις του ίδιου σκανδάλου.

Κρίθηκε ένοχος για μία υπόθεση παράνομης επιστροφής ΦΠΑ που αφορούσε την Α΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών. Όπως έγινε γνωστό από νομικούς κύκλους, ο Ν. Κασσιμάτης, που είναι φυλακισμένος, φέρεται αποφασισμένος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές και να καταγγείλει την εμπλοκή στο σκάνδαλο ανώτερους εφοριακούς -διευθυντές και ελεγκτές- σε βάρος των οποίων δεν έχει κινηθεί ακόμη καμία ποινική διαδικασία.

Μέχρι στιγμής έχουν καθίσει στο εδώλιο και κρίθηκαν ένοχοι περισσότεροι από δέκα επίορκοι εφοριακοί, από τους οποίους οι τέσσερις εκτίουν ποινές εγκλεισμού, ενώ αρκετές ακόμη υποθέσεις του ίδιου σκανδάλου εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια.