Skip to main content

Πολύ άσχημο να εμπλακεί το ΔΝΤ, λέει ο Τρισέ

Κατά της επέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τόνισε ότι είναι «πολύ, πολύ άσχημο» το ότι οι χώρες της ζώνης του
Κατά της επέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τόνισε ότι είναι «πολύ, πολύ άσχημο» το ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ απεκδύονται των ευθυνών τους.

«Ό,τι θα πήγαινε προς μία απαλλαγή της ευθύνης των μελών της ζώνης του ευρώ είναι άσχημο στα μάτια μας», δήλωσε σε μία συνέντευξη με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCP-Public Senat, που δόθηκε στις Βρυξέλλες. «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή οποιοσδήποτε θεσμός ασκήσει στη θέση του Eurogroup, στη θέση των κυβερνήσεων, την ευθύνη τους, είναι προφανώς πολύ, πολύ άσχημο», επέμεινε.

«Επιθυμούμε όπως οι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ ασκήσουν πλήρως, ολοκληρωτικά, πιστές στη Συνθήκη στο πνεύμα και στο γράμμα της, τις ευθύνες τους», είπε ακόμη ο Τρισέ.

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν σήμερα σε ένα σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει δάνεια του ΔΝΤ. Θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν ούτε μια ίντσα από τις σημερινές ευθύνες τους», προσέθεσε ο Τρισέ και «να μην τις ξεφορτώνονται σε άλλους: άλλες κυβερνήσεις, άλλους θεσμούς».