Skip to main content

Πωλούνται 10.000 πολυτελή ακίνητα σε τιμή... ευκαιρίας

Τα ακίνητα που θα βγούν προς πώληση έχουν περιέλθει οριστικά στην κυριότητα των τραπεζών, αλλά είναι πολυδάπανα και πρέπει να «φύγουν» άμεσα.

Υπάρχουν 10.000 ακίνητα αυτή τη στιγμή, από την κατηγορία κυρίως των πολυτελών (είτε εξοχικών είτε και πρώτης κατοικίας), τα οποία οι τράπεζες ετοιμάζονται να «βγάλουν» άμεσα προς πώληση. Τα ακίνητα αυτά έχουν περιέλθει οριστικά στην κυριότητα των τραπεζών, αλλά είναι πολυδάπανα και πρέπει να «φύγουν» άμεσα. Ωστόσο, έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους έχουν πάψει να τα διεκδικούν. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα να υποβληθούν στην πορεία ένδικα μέσα εναντίον των νέων, που θα τα αγοράσουν από τις τράπεζες. Υπολογίζεται ότι από αυτά τα 1000 είναι της Εθνικής και από 3.000 είναι της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς.

Οι τράπεζες, λοιπόν, κίνησαν τις σχετικές διαδικασίες και βρήκαν μάλιστα και εκείνους που πρόκειται να τα βγάλουν στο σφυρί. Συγκεκριμένα, εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση αυτών των ακινήτων για λογαριασμό των τραπεζών, όπως η Resolute Αsset Management και η Clayton, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με μεσίτες και δρομολογούν την εκποίησή τους. Η τακτική που ακολουθούν είναι να «σπάνε» το διαθέσιμο στοκ σε μικρότερα πακέτα, των 200 ακινήτων το καθένα και να προσδιορίζουν μια ελάχιστη τιμή και μια τιμή-στόχο, μεταξύ των οποίων μπορούν να κινηθούν οι μεσίτες. Οι τελευταίοι, αμέσως μετά, βγαίνουν στην αγορά και προσπαθούν να πιάσουν μια τιμή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ανώτατο επίπεδο αυτού του περιθωρίου.

Όπως προαναφέρθηκε, είναι πολυτελή ακίνητα, συνήθως, τα οποία λειτουργούσαν ως δεύτερη κατοικία ή ως εξοχικά, γι αυτό και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε νησιά και σε ακριβά θέρετρα, εν γένει.

φωτο αρχείου