Skip to main content

Πολωνοί επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ο «θησαυρός των ναζί»

Το επιχείρημα δύο κυνηγών θησαυρών ότι έχουν ανακαλύψει το τρένο με τον θρυλικό χρυσό των ναζί απέρριψαν πολωνοί επιστήμονες.

Το επιχείρημα δύο κυνηγών θησαυρών ότι έχουν ανακαλύψει το τρένο με τον θρυλικό χρυσό των ναζί απέρριψαν πολωνοί επιστήμονες.

«Δεν υπάρχει τρένο» δήλωσε ο καθηγητής Γιάνους Μάντετς της πολωνικής ακαδημίας ορυχείων, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

«Το μοντέλο γεωμαγνητικών ανωμαλιών θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν υπήρχε τρένο» πρόσθεσε.

Ομάδα επιστημόνων πέρασε έναν μήνα εξετάζοντας το σημείο στη σιδηροδρομική γραμμή Βρότσλαβ-Βάλμπρζιχ, που θεωρείται ως το σημείο όπου βρίσκεται το τρένο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανιχνευτές μαγνητικού πεδίου, κάμερες θερμικής απεικόνισης και ραντάρ, στο σημείο όπου οι κυνηγοί θησαυρών ισχυρίζονται ότι βρήκαν το τρένο (κρυμμένο σε τούνελ, σε σημείο που καλύπτεται από βράχια).

Οι ίδιοι οι θησαυροί κυνηγών επιχείρησαν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για την «ανακάλυψή τους»,  λέγοντας ότι βρήκαν και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του τρένου.

Το θωρακισμένο τρένο που ανήκε στη Βέρμαχτ χάθηκε στις αρχές του 1945, κι ενόσω ήταν γεμάτο με τη λεία των Ναζί από την πόλη Μπρεσλάου –το σημερινό Βρότσλαβ, που τότε ανήκε στην ανατολική Γερμανία και σήμερα ανήκει στην Πολωνία.

Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι το τρένο μπήκε σε μια σήραγγα κοντά στο Κάστρο Ξιαζ, σε μια ορεινή περιοχή της Κάτω Σιλεσίας, και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.