Skip to main content

Πολλή φασαρία, περιορισμένο ενδιαφέρον από τις γαλλικές επιχειρήσεις

Τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τελικά συνόδευσαν πολύ λιγότεροι επιχειρηματίες από τους θεωρητικά 70 ή 50 που θα έρχονταν μαζί του στην Αθήνα

Η γαλλική επιχειρηματική παρουσία απέδειξε ότι άλλο είναι το καλό πολοτικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, και άλλο πράγμα η πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας και μάλιστα σε εποχή capital controls.

Τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τελικά συνόδευσαν πολύ λιγότεροι επιχειρηματίες από τους θεωρητικά 70 ή 50 που θα έρχονταν μαζί του, στην επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η Voria.gr είχε γράψει για περίπου 10 επιχειρηματίες , αλλά τελικά ούτε τόσοι ήταν στη πρωϊνή συνάντηση παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι κάποιες από τις γαλλικές πολυεθνικές έχουν παρουσία χρόνων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση λοιπόν ήταν οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, Veolia και Suez, που ενδιαφέρονταν για ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, με τη Suez να έχει εταιρική παρουσία και δραστηριότητα σε έργα περιβάλλοντος.

Παρούσα ήταν και η Alstom, κολοσσός στους τομείς ενέργειας και μεταφορών, με δύο εταιρείες στη χώρα μας και πολλά έργα στο ενεργητικό της.

Στις γαλλικές που ...ήρθαν, ήταν και η BIC, ακόμη ένας γαλλικός γίγαντας, που επίσης βρίσκεται χρόνια στη χώρα μας και έχει και εργοστάσιο, η Violex.

Στους Γάλλους της συνάντησης ήταν επίσης στελέχη της πολυ γνωστής Vinci όπως και της Kerneos που έχει εξαγοράσει τους Ευρωπαϊκούς Βωξίτες.

Στη συνάντηση δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι της EDF, δύναμης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( ΑΠΕ) και δη στα αιολικά, ούτε της Total, ενώ δεν μάθαμε να υπήρχε παρουσία και εκπροσώπου των Γαλλικών Σιδηροδρόμων, που είναι υποψήφιοι αγοραστές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ίσως και μια ή δύο να μας ξέφυγαν αλλά το γεγονός είναι ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν σχηματίζουν ουρές για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ναι, τους ενδιαφέρει η χώρα μας, η ενέργεια, η διαχείρηση αποβλήτων, η ύδρευση και αποχέτευση, οι μεταφορές, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Ωστόσο, θα πρέπει να συντρέχουν οι προυποθέσεις για να αναλάβουν, όπως όλοι άλλωστε, το επιχειρηματικό ρίσκο.