Skip to main content

Πολλά «καμπανάκια» χτυπούν για την ελληνική οικονομία

Τα στοιχεία της ΤτΕ είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τα «δύο βήματα πίσω», που γίνονται για «κάθε ένα βήμα μπροστά»

Πέρασε ολόκληρο το 2016 για να επιστρέψουν στις τράπεζες 8 δισ. ευρώ από το εξωτερικό, αλλά έφθασαν 2-3 μήνες για να ξαναφύγουν τα μισά από αυτά.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά και καταδεικνύουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τα «δύο βήματα πίσω», που γίνονται για «κάθε ένα βήμα μπροστά» στην ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς, ωστόσο τα αρνητικά νέα δεν σταματούν σε αυτό το σημείο. Κι αυτό γιατί, όπως γίνεται τώρα γνωστό, οι  επενδύσεις, που για πρώτη φορά μετά το 2007 είχαν αρχίσει να αυξάνονται πέρυσι, έκαναν βουτιά13,5% το τελευταίο 3μηνο. Το γεγονός σκόρπισε θλίψη στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, που θεωρούσε ότι είχε αρχίσει να μπαίνει ένα τέλος σε αυτή την αρνητική παρένθεση για τα βιομηχανικά δεδομένα της Ελλάδας. Όμως, αυτή η βουτιά ανέκοψε την έως τότε ελαφρά ανοδική πορεία του ΑΕΠ, συμπαρασύροντάς το σε πτώση 1,35%.

Κι επειδή ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται, όπως γίνεται τώρα γνωστό, το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν και τα κόκκινα δάνεια, ενώ ανεστράφη και η καθοδική πορεία της ανεργίας, που αυξήθηκε μία ποσοστιαία μονάδα, σκαρφαλώνοντας στο 23,6%.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει και γρήγορα, γιατί ο έλεγχος χάνεται. Κι όσο εύκολα μπορεί να συμβεί αυτό, άλλο τόσο δύσκολα επαναποκτάται, όπως έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία.