Skip to main content

Πολλά είναι πλέον τα τρωτά της σκοπιανής προπαγάνδας

Είναι έωλο το επιχείρημα ότι επισήμως φέρει την ονομασία Μακεδονία, στο ακρωνύμιο ΠΓΔΜ. Με αυτήν την προσωρινή ονομασία, είναι "πρώην".

Έχω την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα του παιχνιδιού είναι προκαθορισμένο, κατ’ εντολή των ΗΠΑ και Γερμανών, και όλη η προσπάθεια γίνεται για τα διαδικαστικά. Πώς θα παρουσιαστεί η αποτυχία, και στους δύο λαούς, ότι αντιθέτως πρόκειται περί επιτυχίας.

Τα μέχρι τώρα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι παιδιάστικα, αλλά είναι προφανές πως όταν ένα κόμμα κερδίζει εκλογές με επιχείρημα τα νταούλια, υπάρχει μεγάλο μέρος του κοινού που αποδέχεται με ευκολία ό,τι του πουν, είτε επειδή αντιπαθούν τους απέναντι, είτε αδιαφορούν με το αιτιολογικό πως ούτως ή άλλως δεν έχουν τίποτε να χάσουν [ως και ψήφος εκδικητικότητας παρατηρήθηκε].

Είπε ο πρωθυπουργός, πως αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι εμπρός στο όνομα Μακεδονία, θα μπει ένα πρόθεμα. Και ότι την ονομασία Μακεδονία την είχαν ούτως ή άλλως, αφού βρίσκεται στο ΠΓΔΜ και 130 χώρες τους αναγνώρισαν ως Μακεδονία. Αν είναι επιχείρημα ότι υπάρχουν χώρες που την αποκαλούν μόνον Μακεδονία, τότε γιατί γίνεται τόση φασαρία; Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, ότι όλες οι χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν ως Μακεδονία, το όνομα στην βάπτιση το δίνει μόνον ο νουνός;

Είναι έωλο δε και το επιχείρημα ότι επισήμως φέρει την ονομασία Μακεδονία, στο ακρωνύμιο ΠΓΔΜ. Με αυτήν την προσωρινή ονομασία, είναι "πρώην". Ήταν γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά τώρα δεν είναι. Αυτό σημαίνει "πρώην". Δεν υπάρχει επομένως αναγνώριση της ονομασίας Μακεδονία, Απεναντίας με το πρόθεμα "πρώην" καταργείται. Τώρα θα την βαπτίσουμε, χωρίς να μας δεσμεύει τα ακρωνύμιο.

Απορώ που η Ν.Δ. δεν απαντά μ’ αυτόν τον τρόπο στην κυβερνητική προπαγάνδα. Η οποία κυβέρνηση, τόσο δια του πρωθυπουργού όσο και δια του υπουργού Εξωτερικών, χρησιμοποιεί επιχειρήματα των Σκοπιανών, προκειμένου να δικαιολογήσει την ενδοτικότητα. Δεν εκπλήσσει αυτό άλλωστε, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ της ονομασίας Μακεδονία για το αλβανοσλαβικό κράτος, χωρίς να τον υποχρεώσει κανείς, αλλά για να δείξει τον διεθνισμό του και το πώς αντιλαμβάνεται τον πατριωτισμό.

Γι’ αυτό το όνομα χύθηκε πολύ αίμα Ελλήνων, κι αυτό δεν ενδιαφέρει ούτε τους διεθνιστές, ούτε τους αστράτευτους αντιρρησίες συνείδησης, ούτε όσους προτιμούν να ευχαριστήσουν τη Μέρκελ και την σκοτεινή πλευρά της Αμερικής που δημιούργησε το πρόβλημα.

Το άλλο γελοίο είναι ότι το κράτος θα έχει σύνθετη ονομασία και όχι απλώς Μακεδονία. Πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος που να πιστεύει ότι θα αποκαλούνται Βορειομακεδόνες οι Σλάβοι και Αλβανοί γείτονες; Οι κυβερνητικοί, λάτρεις του δικτατορικού καθεστώτος της Βενεζουέλας, γνωρίζουν ποιο είναι το επίσημο όνομά της; Ονομάζεται "Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας".

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς που την επισκέφθηκαν, πού μας είπαν ότι πήγαν, Στην Βενεζουέλα, σκέτο, μας είπαν. Αλλά και η ονομασία της Ουρουγουάης είναι "Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης" (Republica Oriental del Uruguay). Ποιος αποκαλεί τον πολίτη της Ανατολικοουρουγουανό; Ή και τον πολίτη της Βενεζουέλας Μπολιβαριανοβενεζουελάνο; Και στην Ευρώπη, Βρετανό αποκαλούμε τον κάτοικο της Μεγάλης Βρετανίας. Μήπως ο Ν. Κοτζιάς τον αποκαλεί Μεγαλοβρετανό; Ή σύμφωνα με την ονομασία στην Ε.Ε., Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμενοβασιλειάτη; [Ενδιαφέρον άρθρο επ’ αυτού είχε γράψει ο Κώστας Χολέβας].

Μας λένε επίσης, ότι θα ανοίξουν δουλειές με τα Σκόπια. Έγραψα και άλλη φορά, ότι κανένα εμπόδιο δεν υπήρξε μέχρι τώρα στις οικονομικές δοσοληψίες. Μάλιστα δε, προχθές η σκοπιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα έργα που γίνονται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg IPA, ύψους 36,2 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας προβλέπει την υλοποίηση έργων σε σημαντικούς τομείς προς όφελος των πολιτών των δύο πλευρών.

Πρόκειται για έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας, κοινή διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, βελτίωση των υποδομών, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στις παραμεθόριες περιοχές. Τα κοινά έργα θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των δήμων των δύο πλευρών. Η έλλειψη συμφωνίας για την ονομασία δεν απέτρεψε την παραπάνω συνεργασία, που είναι μία από τις πολλές.