Skip to main content

Πωλητήριο με ...κοινωνικό μανδύα για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ

Οι εταιρείες που έχουν χτυπήσει την πόρτα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ.

Μια βελγο - λουξεμβουργιανή και μια ρουμάνικη εταιρεία φαίνεται ότι έχουν χτυπήσει την πόρτα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ.

Μάλιστα, η πρώτη φέρεται ότι έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο και δήμους του Βελγίου, γεγονός το οποίο διευκολύνει πολύ την ελληνική κυβέρνηση στους χειρισμούς της.

Κι αυτό γιατί της επιτρέπει να κάνει κινήσεις, με κοινωνικό μανδύα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Της δίνει, όμως, και μια καλή αφορμή για να απαλλαγεί από το άγος της αποτυχίας ως προς την πώληση της εταιρίας στην αζέρικη Socar, που έληξε κάπως άδοξα.

Θυμίζουμε ότι ο λόγος αφορά στην τελευταία απόπειρα πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο και ήταν η τελευταία και η πιο σοβαρή. Για το σκοπό αυτό στην Αθήνα βρέθηκαν εκείνες ώρες στελέχη και της ιταλικής Snam, στην οποία η Socar, θα πουλούσε πακέτο του ΔΕΣΦΑ, βάσει της συμφωνίας που έγινε με την ΕΕ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς οι Ιταλοί δεν δέχθηκαν να πάρουν το 20% του ΔΕΣΦΑ από την Socar, αλλά ήθελαν πολύ παραπάνω. Κατά συνέπεια, το ποσοστό των Αζέρων στην εταιρία θα έπεφτε πιο χαμηλά. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν, αλλά αποδείχθηκαν ατελέσφορες. Κάποια στιγμή έληξε και η παράταση ισχύος της εγγυητικής που ελιχε καταθέσει η Socar κι έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.