Skip to main content

Πολιτικοί με ευθύνες

Η Νέα Δημοκρατία αναζητά και συζητά τη λειτουργική δομή του νέου ανοικτού κόμματος. Σύντομα δηλαδή, θα δρομολογήσει οργανωτικές αλλαγές απαραίτητες πλέον. Καλά ως εδώ. Ακούγεται ενδιαφέρον. Με ποιους
Του Δημήτρη Τσάμη


Η Νέα Δημοκρατία αναζητά και συζητά τη λειτουργική δομή του νέου ανοικτού κόμματος. Σύντομα δηλαδή, θα δρομολογήσει οργανωτικές αλλαγές απαραίτητες πλέον. Καλά ως εδώ. Ακούγεται ενδιαφέρον.
Με ποιους και σε ποιες βάσεις αντιλήψεων θα στηριχθεί;
Το μεγαλύτερο και κοινά αντιληπτό πρόβλημά της είναι η κληρονομιά της πενταετίας, την οποία αρκετοί βουλευτές σπεύδουν να αποσείσουν  ισχυριζόμενοι είτε ότι  δεν ήσαν υπουργοί είτε ότι δεν τους άκουγαν.

Οι πολιτικοί με τέτοιες δικαιολογίες – φερετζέδες, παριστάνουν πολλές φορές τους ανήξερους. Ακόμα χειρότερα, μπορεί και να πιστεύουν πράγματι ότι είναι ανεύθυνοι. Κι αυτό επειδή μέσα στη γενικότερη σύγχυση ρόλων και απόψεων έχουν κι οι ίδιοι μπερδέψει το ρόλο, τις δυνατότητες και την αποστολή τους.

Για να θυμηθούμε λοιπόν:
Πρώτη αποστολή η νομοθετική. Όλα όσα νομοθετήθηκαν κακώς, βαρύνουν όλους όσους τα ψήφισαν το ίδιο.
Δεύτερη αποστολή ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας. Όλα όσα αποφασίσθηκαν , δημοσιοποιήθηκαν ( υπουργικές αποφάσεις, διατάγματα ) και δεν ελέγχθηκαν , βαρύνουν και εκείνους που όφειλαν και δεν ήλεγξαν.

Η πολιτική λοιπόν δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι χαβαλέ, δεν είναι χαιρετούρες, κοσμικότητες και δημόσια περιφορά άσκοπων χαμόγελων. Δεν είναι χοροί και τραγούδια, αγκαλιές και φιλιά. Δεν είναι θόρυβος, ούτε γλυκόλογα ματαιόδοξων ναρκισιστών.  Δεν είναι θεωρία, ευχολόγια, μασκαράτες ούτε φιλανθρωπία. Πάνω απ’ όλα δεν είναι επάγγελμα ούτε οικογενειακή επιχείρηση.

Είναι δράση, πράξη, παρέμβαση, συμμετοχή, προσπάθεια, διαπαιδαγώγηση, μεράκι, πάθος για τον τόπο, έργο καθημερινό. Η πολιτική είναι ουσία, συγκεκριμένες πράξεις και προτάσεις. Απαιτεί συνείδηση ιστορική κι επίγνωση κοινωνική.

Γι αυτό και η πολιτική ευθύνη είναι χειροπιαστή.
Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζοντας την οργανωτική της ανασυγκρότηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να στηρίζεται στους φαντεζί καλοπερασάκηδες που προσέτρεξαν πλέον στη ζεστή αγκαλιά της νέας ηγεσίας.

Διαφορετικά θα τσαλαβουτά απορημένη στο πέρασμα του χρόνου.


Ο κ Τσάμης είναι αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και πρώην αν. γραμματέας του οργανωτικού της ΝΔ.