Skip to main content

Πολιτικοί διαξιφισμοί στη Γαλλία για το σκάνδαλο Μπετανκούρ

Το στρατόπεδο του Νικολά Σαρκοζί αντεπιτίθεται στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Μπετανκούρ, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, κατηγορώντας τη γαλλική αριστερά ότι παίζει
Το στρατόπεδο του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πέρασε στην αντεπίθεση στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Μπετανκούρ, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, κατηγορώντας τη γαλλική αριστερά ότι παίζει το παιγνίδι της άκρας δεξιάς και τον γαλλικό τύπο για «φασιστικές μεθόδους».

Υπό πίεσιν για να δώσει εξηγήσεις, ο Νικολά Σαρκοζί ενδεχομένως να αναφερθεί στις 13 Ιουλίου στο σίριαλ, που εξασθενεί, καθώς ξεδιπλώνεται, κάθε μέρα και λίγο περισσότερο την κυβέρνηση και έχει εξελιχθεί σε εκρηκτική κρατική υπόθεση έπειτα από τις υπόνοιες για παράνομη πολιτική χρηματοδότηση.

«Δεν υπάρχει χώρος για υπεκφυγές. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας οφείλει να πει την αλήθεια», δήλωσε η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί, ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπερού είπε ότι είναι επείγον να πάρει θέση ο πρόεδρος, διότι βρισκόμαστε πλέον «σε μία πολιτική και ηθική κρίση».

Για ένα μέρος του γαλλικού Τύπου, όπως η εφημερίδα Sud-Ouest, «αυτό που διακυβεύεται πλέον είναι το μέλλον της προεδρική θητείας και του Νικολά Σαρκοζί», τη στιγμή που, αντιμέτωπος με μία διαδοχή σκανδάλων, ο πρόεδρος έχει ήδη θυσιάσει δύο υπουργούς, υπόπτους για κατάχρηση κρατικών πόρων.

Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου για τις σχέσεις του με την ιδιοκτήτρια της L΄Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ και κατηγορείται από την πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου ότι έλαβε τον Μάρτιο του 2007, ως οικονομικός υπεύθυνος της κυβερνώσας Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα το ποσόν των 150.000 ευρώ σε ρευστό για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Σε συνέντευξή της Mediapart, η πρώην λογίστρια, διαβεβαίωσε ότι ο Νικολά Σαρκοζί έλαβε «φακέλους» με χρήματα κατά το παρελθόν από την οικογένεια Μπετανκούρ.

Η γαλλική αστυνομία αναζητεί τώρα αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της πρώην λογίστριας, ενώ η δικαιοσύνη ενδέχεται να ανοίξει έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος, σύμφωνα με τη Le Figaro.

Η γαλλική δεξιά επετέθη εναντίον των σοσιαλιστών βουλευτών και του Τύπου, κατηγορώντας τους για ενίσχυση του αντικοινοβουλευτισμού και της άκρας δεξιάς.

«Ερεθισμένοι από την οσμή του αίματος», σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, οι σοσιαλιστές «αναλαμβάνουν την ευθύνη να στρώσουν με ροδοπέταλα το κρεβάτι της άκρας δεξιάς», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ ο Ερίκ βερτ, ο οποίος δηλώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο εναντίον του, κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι ενορχηστρώνει «πολιτική καταδίωξη».

Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Σαρκοζί κατηγόρησαν τον ιστότοπο Mediapart για τη δημοσίευση προϊόντων υποκλοπής, που έδωσαν στοιχεία για πιθανή εκτεταμένη φοροδιαφυγή της Λιλιάν Μπετανκούρ και για τις σχέσεις της με την πολιτική εξουσία.

«Όταν ορισμένα μέσα, και ειδικά ένας ιστότοπος, χρησιμοποιούν φασιστικές μεθόδους κάνοντας χρήση παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών... σε ποιον κόσμο ζούμε, σε ποιον κόσμο ζούμε!», αναφώνησε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα Ξαβιέ Μπερτράν.

Το Mediapart, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον πρώην αρχισυντάκτη της Le Monde και θιασώτη της ερευνητικής δημοσιογραφίας στο Ίντερνετ, «θυμίζει με τη συμπεριφορά του κάποιο συγκεκριμένο είδος Τύπου της δεκαετίας του ΄30», κατήγγειλε ο υπουργός Βιομηχανίας Κριστιάν Εστροζί, αναφερόμενος στην προπολεμική περίοδο κατά την οποία επικρατούσε η τάση για τη χρήση φασιζουσών μεθόδων και ο δεξιός Τύπος κατηγορήθηκε για την αυτοκτονία ενός υπουργού της αριστεράς.

Το συνδικάτο των δημοσιογράφων SNJ-CGT κατήγγειλε την «συντεταγμένη επίθεση» εναντίον των δημοσιογράφων.