Skip to main content

Πολιτικό ζήτημα για τους Μυλόπουλο και Παντή βάζει το ΕΚΘ

Στα άκρα η κόντρα μετά τη καταδίκη δυο πρώην εργολαβικών του ΑΠΘ. Τσαραμπουλίδης: Αυτοί που διώκουν τους εργαζομένους επιβραβεύονται.

Πολιτικό ζήτημα θέτει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση των κρατικών φορέων και οργανισμών και μάλιστα καλεί και τα τοπικά στελέχη του κόμματος να πάρουν θέση για την αξιοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων σε καίρια πόστα της κυβερνητικής μηχανής στη Θεσσαλονίκη...

Το ΕΚΘ με χτεσινή ανακοίνωσή του καταφέρεται εναντίον των κ.κ. Γιάννη Μυλόπουλου και Γιάννη Παντή, οι οποίοι ως διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πρώην πρύτανης και αντιπρύτανης) είχαν έρθει σε σύγκρουση με τους εργολαβικούς υπαλλήλους.

Και μόνο ο τίτλος της ανακοίνωσης που αναφέρει ότι «στελέχη της κυβέρνησης της 'Αριστεράς' διώκουν εργαζόμενους» τα λέει όλα...

Το ΕΚΘ λαμβάνοντας αφορμή από την εκδίκαση της υπόθεσης δυο πρώην εργαζόμενων στο ΑΠΘ, του προέδρου του Σωματείου Εργολαβικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, Σιδέρη Κωνσταντινίδη και του γραμματέα του ίδιου Σωματείου, Γιώργου Γιαννόπουλου, θέτει πολιτικό ζήτημα.

Οι δύο πρώην εργαζόμενοι καταδικάστηκαν σε δέκα ημέρες φυλάκιση έκαστος, έπειτα από μήνυση την οποία είχε υποβάλει σε βάρος τους η πρυτανεία των κ.κ. Μυλόπουλου και Παντή. Για να μην μπουν μάλιστα φυλακή έστω γι' αυτές τις δέκα μέρες, χρειάστηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα από την τσέπη του (170 ευρώ) ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«Από τη μια η πρώην διοίκηση του πανεπιστημίου τους άφησε απλήρωτους και τους οδήγησε στην ανεργία και από την άλλη τους 'φόρτωσε' με πολλά δικαστικά έξοδα. Πρόκειται για μια συνήθη τακτική της τότε πρυτανείας Μυλόπουλου - Παντή που στόχο είχε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αλλά και του ιδίου του συνδικαλιστικού κινήματος με καταγγελίες, αναφορές και μηνύσεις σε βάρος ακόμα και του προέδρου του ΕΚΘ αλλά και μελών της διοίκησης του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΘ.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης μιλώντας στη Voria.gr τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αντεκδίκησης ή δεύτερες σκέψεις πίσω από την ανακοίνωση, αλλά πρόκειται για μια παρέμβαση λογικής. «Αυτοί οι άνθρωποι ως διοίκηση του ΑΠΘ, με τέτοια συμπεριφορά στο παρελθόν, που δημιούργησε προβλήματα ακόμη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιούνται (δηλαδή επιβραβεύονται) ως επικεφαλής οργανισμών που εποπτεύονται από την κυβέρνηση; Έχουν υποβάλει δέκα μηνύσεις, ακόμη και σε μένα ως πρόεδρο του ΕΚΘ, είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι 650 εργολαβικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου απομακρύνθηκαν από τη θέση τους και τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους κάνει στελέχη του μηχανισμού. Αν αυτή είναι η φιλοσοφία τους, τότε άλλα λένε κι άλλα κάνουν. Κι εμείς όμως δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζομένους», επισήμανε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Το ΕΚΘ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση, αφού οι μηνυτές είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αξιοποιήθηκαν ή όπως διαφαίνεται θα αξιοποιηθούν σε καίριες θεσμικές θέσεις οργανισμών και φορέων της πόλης. Αναφέρεται αφενός στον κ. Παντή που ορίστηκε πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και τον κ. Μυλόπουλο που προορίζεται για τη διοίκηση της ΕΡΤ3.

«Αποκαθιστούν το 'μαύρο' της ΕΡΤ με τον άνθρωπο που έριξε... μαύρο στους εργαζόμενους του ΑΠΘ. Αλήθεια, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ 'καλύπτουν' τέτοιες λογικές;», δήλωσε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των εργολαβικών του ΑΠΘ άρχισε το 2012 (650 οδηγήθηκαν στην ανεργία), με τις κινητοποιήσεις τους για την καταβολή δεδουλευμένων και για την αποτροπή απόλυσής τους (έληγαν οι συμβάσεις).

«Οι τότε κινητοποιήσεις των εργολαβικών υπαλλήλων κορυφώθηκαν με απεργίες διαρκείας, στάσεις εργασίας και περιφρούρηση της απεργίας σε χώρους του ΑΠΘ, πάντα μετά από ομόφωνες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και με την ανοχή και τη συναίνεση των κκ. Μυλόπουλου και Παντή στην αρχή, αφού οι τελευταίοι τους χρησιμοποίησαν προκειμένου να πιέσουν το υπουργείο Παιδείας για επιπλέον χρηματοδότηση. Η παρότρυνσή τους μάλιστα, έγινε παρουσία σημερινής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση εννοεί την κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου). Όταν οι κ.κ. Μυλόπουλος και Παντής άλλαξαν σχεδιασμό κάλεσαν τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κάτι που οι εργαζόμενοι δεν έπραξαν, αφού οι απολύσεις που έγιναν δεν ανακλήθηκαν, οι συμβάσεις που είχαν λήξει δεν ανανεώθηκαν και δεν πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους. Τότε η πρυτανεία απάντησε με δεκάδες μηνύσεις και κατονόμασε ως υπεύθυνους για τις περιφρουρήσεις των απεργιών το ΕΚΘ και τους κ.κ. Κωνσταντινίδη και Γιαννόπουλο. Σημειώνεται ότι ο πρώτος τυγχάνει και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ. Για τη χθεσινή καταδίκη των δυο συναδέλφων καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση και μάλιστα άμεσα. Πως είναι δυνατόν άνθρωποι που διώκουν συνδικαλιστικούς αγώνες και εργαζόμενους, τους οποίους οδήγησαν στην ανεργία, να τοποθετούνται σε θέσεις προέδρων δημοσίων οργανισμών, όπως στην περίπτωση του κ. Παντή στον ΟΛΘ, ή να προαλείφονται για άλλα κρατικά πόστα, όπως θέλουν τα δημοσιεύματα τον κ. Μυλόπουλο; Αλήθεια, συμφωνεί η κυβέρνηση της "Αριστεράς" με τις ενέργειες στελεχών και υποστηρικτών της και τους αναβαθμίζει και σε κυβερνητικά στελέχη;», καταλήγει η ανακοίνωση.