Skip to main content

Bαρόμετρο Public Issue: Εικόνα κατάρρευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για ΝΔ

Η έρευνα αποκαλύπτει την εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας οι αντίστοιχοι δείκτες βρίσκονται σε άνοδο

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue που δημοσιεύεται σε τμήματα αυτήν την εβδομάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23/4/2018 και 7/5/2018 σε δείγμα 1.003 ατόμων και παρουσιάζει τους δείκτες πολιτικούς κλίματος καθώς και την εικόνα των πολιτικών κομμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2015.

Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζουν μια εικόνα κατάρρευσης καθώς όλοι οι δείκτες βαίνουν έντονα καθοδικά σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχοι δείκτες που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε άνοδο, αν και όχι εντυπωσιακή.

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανό αρχηγό, ενώ τον Μάρτιο του 2015 το 57% απαντούσε θετικά, τον Απρίλιο του 2018 μόλις ένα ποσοστό 17% απαντά θετικά. Ακόμη, τον Μάρτιο του 2015 ένα 57% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης, ενώ τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 15%. Αντίστοιχη είναι η πτώση και σε άλλα ερωτήματα που αφορούν το ίδια την προοπτική του κόμματος. Έτσι, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ένα 54% δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον και προοπτική και ένα 48% ότι έχει τα πιο ικανά στελέχη, τον Απρίλιο του 2018 τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο 13% και στο 12% αντίστοιχα. Τέλος, το 2015 μόλις ένα 5% εκτιμούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει κρίση και μόλις ένα 7% ότι είναι το κόμμα είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα. Το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά βρίσκονται στο 33% και στο 18%. Όπως είναι προφανές, αυτό που μεσολάβησε αυτά τα τρία χρόνια δεν είναι άλλο από το τεστ της πραγματικότητας, δηλαδή η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, στους ίδιους δείκτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει σημαντική άνοδο, χωρίς ωστόσο να καταγράφει τα εντυπωσιακά ποσοστά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ειδικότερα, ενώ το 2015 μόλις ένα 13% εκτιμούσε ότι η ΝΔ έχει ικανό αρχηγό, τον Απρίλιο του 2018 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 27%. Και ενώ το 2015 μόλις ένα 12% εκτιμούσε ότι η ΝΔ ως κόμμα έχει μέλλον και προοπτική, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 βρίσκεται στο 34%. Επιπρόσθετα, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ένα 30% εκτιμούσε ότι η ΝΔ περνάει κρίση και ένα 45% ότι το κόμμα είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα, το 2018 μόλις ένα 9% απαντά θετικά στο πρώτο ερώτημα και ένα 25% θετικά στο δεύτερο.

Ένα τρίτο σημαντικό στοιχεία από το κεφάλαιο της εικόνας των πολιτικών κομμάτων αποτελεί και εκείνο του λεγόμενου «αντικομματισμού», δηλαδή της απογοήτευσης συνολικά και συλλήβδην με τα πολιτικά κόμματα. Εδώ τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς ένα 40% εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν έχει ικανό αρχηγό, ενώ ένα 35% ότι όλα τα κόμματα είναι εξαρτημένα από οικονομικά συμφέροντα. Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν έχει μέλλον και προοπτική, ενώ επίσης σχεδόν ένας στους τρεις εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Εάν μάλιστα κανείς ρίξει μια ματιά στα αντίστοιχα ευρήματα του 2015 αντιλαμβάνεται τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Όσον αφορά τα ερωτήματα που σχετίζονται με τους δείκτες του πολιτικού κλίματος και εδώ τα αποτελέσματα του βαρόμετρου της Public Issue παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Το 77% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι, σε γενικές γραμμές, τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ ένας στους δύο θεωρούν ότι στους επόμενους 12 μήνες η προσωπική οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει (55%). Ένα 51% εκτιμά επίσης ότι τον επόμενο χρόνο και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει.

Εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις και στα ερωτήματα που αφορούν την ικανοποίηση ή μη από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με ένα 86% να εμφανίζεται δυσαρεστημένο από το τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας και ένα 79% να εμφανίζεται επίσης δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η απάντηση στο ερώτημα για την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών σήμερα στην Ελλάδα, με ένα 56% να απαντά μάλλον χρειάζεται και ένα 39% να απαντά μάλλον δεν χρειάζεται.

Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 45% θετικές γνώμες, ενώ ακολουθεί η κ. Γεννηματά με 41% θετικές γνώμες. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ενώ ένα 31% απαντά κανένας από τους δύο. Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή μια κυβέρνηση ΝΔ, το 45% των ερωτηθέντων απαντά καμία, το 34% απαντά μια κυβέρνηση ΝΔ και μόλις ένα 16% απαντά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.