Skip to main content

Πτωτικά όλα τα μεγέθη της ένδυσης το πρώτο τρίμηνο του 2016

Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή του κλάδου ένδυσης, οι πωλήσεις εσωτερικού αλλά και οι εξαγωγές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) η πορεία του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο τρίμηνο του 2016 επηρεάστηκε αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις.

Η παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές για την επιβολή πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων έχει επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις πωλήσεις.

Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 η αξία βιομηχανικής παραγωγής στην ένδυση κατέγραψε πτώση 16,6%, ο κύκλος εργασιών πτώση 1,5%, οι εξαγωγές πτώση 7,1% και οι εισαγωγές πτώση 3,3%.

Αντίθετα, η κλωστοϋφαντουργία εμφανίζει καλύτερη πορεία από την ένδυση με αύξηση της παραγωγής κατά 1,8% και των εξαγωγών κατά 15,7%.

Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, οι εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 317 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 4% έναντι του α’ τριμήνου του 2015. Η μείωση οφείλεται στην μείωση των εξαγωγών βαμβακιού κατά 14,6% και στην μείωση των εξαγωγών της ένδυσης κατά 7,1%. Η κλωστοϋφαντουργία κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 15,7%.

Στασιμότητα κατέγραψαν οι εισαγωγές και ανήλθαν σε 576 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν μείωση 3,3% και σε αξία ανήλθαν σε 429 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές των πλεκτών ενδυμάτων είναι λίγο υψηλότερες από αυτές των υφαντών. Αντίθετα οι εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών σημείωσαν αύξηση 12,3% και ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ.