Skip to main content

Πολιτικές ζυμώσεις στην Ιταλία μετά τη διαγραφή Φίνι

Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ιταλία μετά την διαγραφή του Προέδρου της Βουλής, με εντολή του Μπερλουσκόνι, από το κεντροδεξιό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας».
Συνεχίζονται οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ιταλία μετά την διαγραφή του Προέδρου της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι, με εντολή του «Καβαλιέρε», από το κεντροδεξιό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πορεία της, παρά την οριακή, πλέον, πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της Λέγκα Ουμπέρτο Μπόσσι, από την μεριά του, τάσσεται, επίσης κατά της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές,διότι «κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την πραγματική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα, την εφαρμογή του ομοσπονδιακού συστήματος».

Πριν ακόμη, όμως, από τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ένα πολύ δύσκολο εμπόδιο.

Αργά σήμερα το απόγευμα, θα πρέπει να αποφασισθεί αν η Βουλή της Ρώμης, θα εξετάσει, μέχρι το Σάββατο, την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, κατά του υφυπουργού δικαιοσύνης Τζάκομο Καλιέντο.

Ο Καλιέντο έχει λάβει από τους εισαγγελείς της Ρώμης, κλήση σε απολογία για συμμετοχή στην παράνομη οργάνωση «Π3», που φέρεται να στόχευε στον έλεγχο των εργολαβιών και του κρατικού μηχανισμού.

Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του Φίνι και των τριάντα τριών βουλευτών που τον στηρίζουν: Αν υπερψηφίσουν μαζικά την πρόταση μομφής, τότε η συμπολίτευση μπορεί να μειοψηφήσει, ο Καλιέντο να αναγκασθεί σε παραίτηση και ο «Καβαλιέρε» να πρέπει να ακολουθήσει τον μονόδρομο των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα, όμως, πληροφορίες, οι βουλευτές της «ομάδας Φίνι» δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσουν και θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να μην υπάρξει μια συμπαγής γραμμή.

Όσο αφορά στο πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Βουλής, οι αναλυτές κάνουν σήμερα αναφορά σε μια πιθανή συμμαχία με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του κόμματος Udc, που στο παρελθόν είχε συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι και εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, μια συμμαχία Udc - Φίνι θα μπορούσε να προσελκύσει γύρω στο 20% των ψηφοφόρων. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, δύσκολα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να εξασφαλίσει και πάλι αυτοδυναμία, κυρίως στην Γερουσία.

Σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, η μεγαλύτερη δύναμή της το «Δημοκρατικό Κόμμα» τάσσεται, με τον γραμματέα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, που να προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από την μεριά του,ο πρώην εισαγγελέας Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», κάνει έκκληση για άμεση σύσφιγξη των σχέσεων των μεγαλύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα ο πρωθυπουργός.

Ο δε κομμουνιστής περιφερειάρχης της Απουλίας, Νίκι Βέντολα του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», συνεχίζει να προωθεί την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής ολόκληρης της προοδευτικής παράταξης, διεκδικώντας έτσι το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού.

Είναι σαφές ότι οι ζυμώσεις, τόσο στην κεντρώα, όσο και στην αριστερή παράταξη, πρόκειται να συνεχισθούν και ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα αντέξει, τελικά, το κυβερνητικό σχήμα του Μπερλουσκόνι.

Όσο για την κεντροδεξιά, άρχισε να ακούγεται, όλο και συχνότερα, το όνομα του πιθανότερου διαδόχου του «Καβαλιέρε»: Είναι εκείνο του υπουργού οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, εμπνευστή της «προσεκτικής και λιτής δημοσιονομικής πολιτικής», ο οποίος προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα του Μπεττίνο Κράξι.