Skip to main content

Πολιτικά κόμματα της Κύπρου δεν εμπιστεύονται τον Αναστασιάδη

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι η Διεθνής Διάσκεψη δεν θα είναι πολυμερής, αλλά πενταμερής, καθώς από αυτή απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Και μόνο το γεγονός πως οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου δηλώνουν απογοητευμένα και αρνούνται να παραστούν στο μακάβριο έργο που παίζεται στην Γενεύη, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της προέδρου του κόμματος «Αλληλεγγύη», ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους, η οποία αποχωρεί από την Γενεύη, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Η κυρία Θεοχάρους ανέφερε πως δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την πραγματοποίηση της Διεθνούς Διάσκεψης, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρεί σε αυτή χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα κεφάλαια το εδαφικού και του περιουσιακού.

Σημείωσε ακόμη, ότι ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν πέρασε από το Εθνικό Συμβούλιο, καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που τέθηκαν. Παράλληλα, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι η Διεθνής Διάσκεψη δεν θα είναι πολυμερής, αλλά πενταμερής, καθώς από αυτή απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Και πράγματι, η Διάσκεψη είναι τελικά πενταμερής, σε αντίθεση με τα όσα παραπλανητικά δήλωναν οι δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου (φοβάμαι πως αν κάποτε μας πουν την αλήθεια, δεν θα τους πιστέψουμε). Δεν είναι μόνον ότι απουσιάζει ο ΟΗΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η παρουσία Ρωσίας και Κίνας θα ήταν καταλυτική για την απόκρουση των τουρκικών σχεδίων που υλοποιεί το αμερικανοβρετανικό σχέδιο, ούτε μόνον ότι η Ε.Ε. έχει ρόλο απλώς παρατηρητή χωρίς δικαίωμα επέμβασης σε ζήτημα που την αφορά άμεσα, αλλά απουσιάζει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό είχε διαφανεί από την πρόσκληση προς τους ενδιαφερομένους που απέστειλε τυπικά ο ΟΗΕ: «Την Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προσέξτε, ότι δεν αναφέρονται ιδιότητες στον Ν. Αναστασιάδη και Ακκιντζί, για να μη δημιουργηθεί θόρυβος από το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης θα αναγραφόταν μόνον ως εκπρόσωπος των Ε/κ.

Τις ανησυχίες που εκφράστηκαν θέλησε να διασκεδάσει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας «να αναμένετε αύριο να δείτε το πού θα είναι η κάθε πλευρά και ποιος θα έχει το λόγο. Το θέμα αυτό έχει λήξει, μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέλος». Ηθελημένα ή όχι, ήσαν αναληθή αυτά που είπε. Επειδή είδαμε, όπως μας σύστησε, και ακούσαμε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να λέγει ότι στην Διάσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Και μ’ αυτόν τον τρόπο με το ξεκίνημα της διάσκεψης η ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις. Πού θα σταματήσουν; Συνοπτικά, αναφέρω τα κύρια αιτήματα που θέλει η τουρκική πλευρά να συζητηθούν.

1. Το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι εφαρμόσιμο σε όλο το νησί.

2. Η συμφωνία για το Κυπριακό να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

3. Η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα εξαρτηθεί από τα παραπάνω θέματα σε σχέση με την Ε.Ε.

4. Να υπάρξει επίσημη διαβεβαίωση από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι όλα τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν.

5. Πολιτική ισότητα και εγγυήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, αλλιώς δεν θα παρουσιαστεί χάρτης.

6. Η εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να έχει ίση διάρκεια και για τα δύο συνιστώντα κράτη.

7. Να συμφωνηθούν τα κριτήρια στο περιουσιακό θέμα, διασφαλίζοντας το μικρότερο δυνατό αριθμό προσφύγων στους οποίους θα επιτραπεί επιστροφή.

Αυτό σημαίνει πως τα άλλα σοβαρά (πλην εγγυήσεων και ασφάλειας) σχεδόν έχουν συναποφασιστεί. Και μεταξύ αυτών, πως καμιά απόφαση δεν θα λαμβάνεται αν δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. Αυτήν την συμφωνία θέλει να υπογράψει ο Ν. Αναστασιάδης. Γιατί;