Skip to main content

Πωλητές λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης: Λάθη στην προκήρυξη αδειών

Οι νέες άδειες έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν κατά είδος πώλησης ανάλογα με τις αποχωρήσεις που υπήρξαν, τόνισε η Ομοσπονδία.

Για λάθη και παραλείψεις στην προκήρυξη για τη χορήγηση 218 επαγγελματικών αδειών για συμμετοχή στις λαϊκές αγορές της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης και το Σωματείο παραγωγών επαγγελματιών μικροπωλητών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης «ΟΜΟΝΟΙΑ».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση τους οι δύο φορείς υπογραμμίζουν ότι οι άδειες αυτές έρχονται να καλύψουν τα κενά, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 9 χρόνια.

Όπως τονίζεται, οι νέες άδειες έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν κατά είδος πώλησης, ανάλογα με τις αποχωρήσεις που υπήρξαν και τα κενά που αυτές δημιούργησαν.

«Αντί για αυτό όμως επιλέχθηκαν κριτήρια που μας είναι αδύνατο να κατανοήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την προκήρυξη, η έκδοση 33 αδειών για είδη παντοπωλείου, οι οποίες είναι υπερβολικές και αχρείαστες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες ανάγκες στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα δεν καλύπτονται τα κενά των πωλητών νωπών οπωροκηπευτικών. Ανάλογες ενστάσεις υπάρχουν και για τα υπόλοιπα είδη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για τη χορήγηση 218 επαγγελματικών αδειών για συμμετοχή στις λαϊκές αγορές της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης. Οι άδειες αυτές έρχονται να καλύψουν τα κενά, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 9 χρόνια.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις, παύση εργασιών, κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα να προκύψουν κενά.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε, υπάρχουν λάθη και παραλείψεις στην συγκριμένη προκήρυξη, που αφορούν τις θέσεις, οι οποίες θα δοθούν, ως προς τα πωλούμενα είδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας τα τελευταία 9 χρόνια έχουν αποχωρήσει από τις λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης περίπου 300 επαγγελματίες. Οι 218 νέες άδειες, που θα δοθούν, έπρεπε να κατηγοριοποιηθούν κατά είδος πώλησης, ανάλογα με τις αποχωρήσεις.

Αντί για αυτό όμως επιλέχθηκαν κριτήρια που μας είναι αδύνατο να κατανοήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την προκήρυξη, η έκδοση 33 αδειών για είδη παντοπωλείου, οι οποίες είναι υπερβολικές και αχρείαστες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες ανάγκες στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα δεν καλύπτονται τα κενά των πωλητών νωπών οπωροκηπευτικών. Ανάλογες ενστάσεις υπάρχουν και για τα υπόλοιπα είδη.