Skip to main content

Πολίτες «υιοθετούν» το πάρκο Κρήτης για να του δώσουν ξανά ζωή

Οι κάτοικοι της Ε' Κοινότητας έθεσαν τρεις βασικές προτεραιότητες για την αναγέννηση του πάρκου στην περιοχή του Ντεπώ - Η συνεργασία με τον δήμο.

Με στόχο να δώσουν νέα πνοή στο πάρκο Κρήτης (Μηνά Πατρικίου) εργάζονται από κοινού πολίτες και δήμος Θεσσαλονίκης σε ένα πλαίσιο πρωτόγνωρο και για τις δύο πλευρές.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού στο οποίο ενεργοί πολίτες της Ε' κοινότητας, εκπρόσωποι του δήμου και οργανώσεων θα συζητήσουν ιδέες από κοινού για το πώς το πάρκο στην περιοχή του Ντεπώ μπορεί να «υιοθετηθεί» από τους κατοίκους και πώς να πάρει «καινούργια ζωή» με εύκολους, γρήγορους και φθηνούς τρόπους.

Αυτό το εργαστήριο είναι το δεύτερο κατά σειρά που διοργανώνεται ενώ προηγήθηκε η συλλογή ιδεών των κατοίκων για την αναζωογόνηση του πάρκου μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα.

Στην πλατφόρμα, τέθηκαν από τους κατοίκους τρεις βασικές προτεραιότητες για την οικειοποίηση του πάρκου. Αρχικά, προτάθηκε η ανανέωση και η ποικιλομορφία των δομών του πάρκου με τρόπους απλούς όπως η τοποθέτηση πίνακα ανακοινώσεων με τα νέα της γειτονιάς και η δημιουργία αστικού λαχανόκηπου. Ακόμα πολλοί κάτοικοι επιδιώκουν την ενεργοποίηση του χώρου. Συγκεκριμένα, πρότειναν τη δημιουργία ειδικού χώρου για διοργάνωση πικ-νικ αλλά και προβολών ταινιών. Τέλος, οι πολίτες έθιξαν το θέμα της ασφάλειας του πάρκου επισημαίνοντας ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των πεζών. Τέλος, κάποιοι βλέποντας μεσοπρόθεσμα αναφέρθηκαν στην πιθανή σύνδεση του πάρκου Κρήτης με τον επικείμενο σταθμό Μετρό που θα δημιουργηθεί κοντά στο πάρκο. 

Τι επιδιώκει ο δήμος

Η πιλοτική αυτή δράση συντονίζεται από το Resilient Thessaloniki σε συνεργασία με την ομάδα της Νέας Υόρκης «Street Plans» που εξειδικεύεται σε θέματα συμμετοχικού σχεδιασμού, με στόχο τη δημιουργία ενός οργανωμένου πλαισίου αλληλεπίδρασης μεταξύ δήμου και πολιτών για θέματα συμμετοχικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου, μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θέλει να διερευνήσει πώς μπορεί να βοηθά τους πολίτες που θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους και πώς αυτές οι πρωτοβουλίες μπορού να συντονίζονται με τις κινήσεις του δήμου. Προσθέτει μάλιστα ότι ο δήμος μέσω της συνεργασίας με τους Street Plans θέλει να μάθει επίσης από την εμπειρία του εξωτερικού σε αυτά τα ζητήματα.

Η Ε΄κοινότητα αποτέλεσε ιδανικό πεδίο έρευνας και πειραματισμού για τη συγκεκριμένη εργασία καθώς πέραν της ενεργοποίησης πολιτών παλαιότερα και σε άλλα θέματα, στην περιοχή ενεργοποιείται και το πρόγραμμα Topio, το οποίο αντιλαμβανόμενο τη γειτονιά ως μια ανοιχτή πλατφόρμα διάδρασης και συζήτησης, οργανώνει αντίστοιχα εργαστήρια στο 19ο Λύκειο που στεγάζεται στην περιοχή.

«Υπάρχουν φορές που η σχέση μεταξύ δήμου και πολίτη αναφορικά με τον δημόσιο χώρο είναι συγκρουσιακή» επισήμανε η κ. Λιάκου μιλώντας στη Voria.gr, συμπληρώνοντας πως πρόθεσή του δήμου είναι η σωστή συνεργασία των δύο πλευρών σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εργασίας.

Η αντιδημαρχία επιδιώκει μετά το πέρας της δράσης να δημιουργήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο εργασίας, σαν μια εργαλειοθήκη, όπου θα αναγράφονται όλα τα βήματα στα οποία πρέπει να προβεί ένας πολίτης ο οποίος θέλει να πραγματοποιήσει μια θετική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο.

 

Φωτογραφία: Topio