Skip to main content

Πόλεμος στο δημοτικό συμβούλιο για τον «Κλεισθένη»-Αποχώρηση Καλαφάτη

Την αντίδραση του Σταύρου Καλαφάτη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης προκάλεσε η στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τον «Κλεισθένη» στην ΚΕΔΕ

Άναψαν τα αίματα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή τα δύο ψηφίσματα – προτάσεις για τη θέση του δήμου Θεσσαλονίκης στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Η συνεδρίαση διακόπηκε, ενώ αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει».

Ο επικεφαλής της μείζονος Σταύρος Καλαφάτης αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς αν και είχαν συζητηθεί στην περασμένη συνεδρίαση δύο ψηφίσματα για τον «Κλεισθένη», ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ και ΕΠΝΕ δεν κατέθεσε κανένα από τα δύο.

Μάλιστα, όπως έγινε σήμερα γνωστό τα δύο ψηφίσματα δεν εγκρίθηκαν με 17 ψήφους το καθένα, αλλά καταψηφίστηκαν με 19 ψήφους (δυο αρνητικοί ψήφοι από την Λαϊκή Συσπείρωση).

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Καλαφάτη, ο οποίος αρχικά ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστούν τα πρακτικά. Ο κ. Καλαφάτης έθεσε θέμα λειτουργίας και απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου ζητώντας να αναγνωσθούν τα πρακτικά και να δοθεί τελεία.

«Ή λέμε ψέματα όλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Μιλάμε για ένα ζήτημα κορυφαίο. Δεν μπορείτε να μας βγάλετε τρελούς», είπε ο κ. Καλαφάτης, με την πρόεδρο Καλυψώ Γούλα να ζητά ακριβώς το λόγο της διαμαρτυρίας του.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλαφάτης, «ενώ είχε παρθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι ο κύριος δήμαρχος θα πάει στη συνεδρίαση στην Αθήνα με αυτά τα δύο ψηφίσματα, από 17 ψήφους, τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι δεν ισχύουν».

Στην έντονη συζήτηση παρενέβη και ο Γιάννης Δελής από την Λαϊκή Συσπείρωση, ξεκαθαρίζοντας ότι είχαν καταψηφίσει η παράταξή του και τα δύο ψηφίσματα.

Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ του κ. Καλαφάτη με τον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης για «αγένεια». «Έχετε καθυβρίσει τους συμβούλους και μας λέτε αγενείς», απάντησε ο κ. Καλαφάτης, αποχωρώντας από την αίθουσα.  

Μπουτάρης: Είσαι αγενέστατος
Καλαφάτης: Εγώ; Εσύ μας έχεις καθυβρίσει στα δημοτικά συμβούλια
Μπουτάρης: Και εσύ το ίδιο έχεις κάνει… Κυρία πρόεδρε ο κ. Καλαφάτης εμποδίζει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Δεν αφήνει να μιλήσει ο δήμαρχος. Λυπάμαι πολύ για την συμπεριφορά του. Ότι δεν τον συμφέρει – δεν θέλει να το ακούσει. Δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι διοικούσα παράταξη. Είναι ντροπή σου κ. Καλαφάτη
Καλαφάτης: Μισή δική μου και μισή δική σου.

Λίγο αργότερα ο δήμαρχος έδωσε εξηγήσεις για τα δύο ψηφίσματα. «Όταν έφυγα από το δημοτικό συμβούλιο είχα την εντύπωση ότι κανένα ψήφισμα δεν ήταν πραγματικό και ότι ήταν και τα δύο αρνητικά. Και στην ΚΕΔΕ πολλοί δήμαρχοι δεν είχαν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων», απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι οι θέσεις της ΚΕΔΕ είναι κομματικές.

Ουσιαστικά ο δήμαρχος στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και ΕΠΝΕ για τον νομοσχέδιο «Κλεισθένης» κατέθεσε τη δική του θέση, στην οποία ξεκαθαριζόταν ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στην απαραίτητη μεταρρύθμιση, πως δεν πρέπει να αποσυρθεί, να αφαιρεθεί το θέμα της απλής αναλογικής από το σχέδιο νόμου.