Skip to main content

Ποιους (δεν) θα θίγει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Καμία αλλαγή και καμία διαφοροποίηση που να αφορά στους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν πλέον ώριμα δικαιώματα για συνταξιοδότηση, δεν θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβ
Καμία αλλαγή και καμία διαφοροποίηση που να αφορά στους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν πλέον ώριμα δικαιώματα για συνταξιοδότηση δεν θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και θα δώσει στη δημοσιότητα λίγο μετά το Πάσχα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι όσοι έχουν συμπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να βγουν στη σύνταξη έως το 2013, δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση. Αυτό διαρρέεται τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο κι από άλλες πηγές του οικονομικού επιτελείου, που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες, σχετικά με το κρίσιμο αυτό θέμα.

Όμως, από εκεί κι έπειτα θα επέλθουν ανατροπές, οι οποίες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κλιμακωτές και θα γίνονται δυσχερέστερες όσο περνάει ο χρόνος. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι σε αυτή τη μεταρρύθμιση το προβλεπόμενο μεταβατικό στάδιο θα είναι μικρότερο από κάθε άλλη φορά. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια τριετία, όταν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, το ίδιο διάστημα ξεπερνούσε την πενταετία και σε μια ακραία περίπτωση είχε φτάσει ακόμα και στη δεκαετία. Ίσως, εξαιτίας αυτού του λόγου, τελικά, να σημειώνεται και τόσο μεγάλο κύμα εξόδου από το δημόσιο το τελευταίο διάστημα, μέσω αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, που καταθέτουν κυρίως γυναίκες ασφαλισμένες, οι οποίες σπεύδουν να κάνουν χρήση των σαφώς ευνοϊκότερων όρων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Με τη διαφορά ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κύματος καλύπτεται από ασφαλισμένες οι οποίες δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να θιγούν και με το νέο καθεστώς.