Skip to main content

Ποιοι κλάδοι κρύβουν αναπτυξιακές προοπτικές στο νομό Ξάνθης

Ανεπηρέαστοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του νομού Ξάνθης από την οικονομική κρίση, όπως αποδεικνύει η αύξηση των εγγραφών νέων επιχειρήσεων με παράλληλη μείωση των διαγραφών στο Επιμελητήριο Ξάνθη
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Ανεπηρέαστοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του νομού Ξάνθης από την οικονομική κρίση, η οποία παρά την οικουμενικότητά της δεν δείχνει να τους πτοεί, όπως προκύπτει από έρευνα της Voria.gr. Μάλιστα, αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση των στοιχείων για τις εγγραφές και τις διαγραφές στο Επιμελητήριο Ξάνθης το 2009, χρονιά κατά την οποία η οικονομική κρίση ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, από την 01.12.2007 έως και την 01.11.2008, στο Επιμελητήριο Ξάνθης εγγράφηκαν 624 νέες επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν από το Μητρώο του 591 επιχειρήσεις. Όμως, από την 01.12.2008 έως και την 30.11.2009, εγγράφηκαν 687 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 516 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Επιμελητηρίου, στην αύξηση των νέων εγγραφών, με την παράλληλη μείωση των διαγραφών, συνέβαλλε το γεγονός ότι προκηρύσσονται αναπτυξιακά προγράμματα, είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών.

Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εισαγωγές φτηνών προϊόντων από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Κίνα, οι οποίες παρουσιάζουν αυξητική τάση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αντικινήτρων για την εγχώρια βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα και την υποβάθμιση της τοπικής παραγωγής.

Τα εγγεγραμμένα και ενεργά μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης ανέρχονται σε 6.423, εκ των οποίων 38 επιχειρήσεις είναι ενταγμένες στο Βιομηχανικό τμήμα, 1.611 στο Βιοτεχνικό, 1.902 στο Εμπορικό και 2.872 επιχειρήσεις στο Επαγγελματικό τμήμα.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους εξής κλάδους: παραγωγή τροφίμων και ποτών, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και ειδών ένδυσης, κατασκευή χαρτοπολτού, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί, κατασκευή επίπλων, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγή προϊόντων καπνού, επεξεργασία μαρμάρων, κατασκευή μηχανημάτων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση των τομέων στους οποίους η περιοχή ήδη δραστηριοποιείται ή έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία. Τέτοιοι τομείς είναι ο κλάδος των ενδυμάτων, της κλωστοϋφαντουργίας, τα προϊόντα καπνού και ξυλείας, η λατομική και μεταλλευτική βιομηχανία.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου, οι κλάδοι στο νομό Ξάνθης που παρουσιάζουν αναπτυξιακές προοπτικές είναι οι εξής:

Στον πρωτογενή τομέα: τα θερμοκήπια με την αξιοποίηση της γεωθερμίας, η ελεγχόμενη και βιολογική κτηνοτροφία στην ορεινή περιοχή καθώς και η βιολογική καλλιέργεια.

Στον δευτερογενή τομέα: η αξιοποίηση των πρώτων υλών (ξύλο, μάρμαρο), η μεταποίηση του πρωτογενή τομέα (τρόφιμα – ποτά),  ενώ  σημαντικές είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες που δημιουργούνται από τη συνεργασία με το Πολυτεχνείο και με τις υφιστάμενες μονάδες.

Στον τριτογενή τομέα σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει ο αγροτουρισμός, η αξιοποίηση του ποταμού Νέστου και της οροσειράς της Ροδόπης (Παρθένο Δάσος, Καταρράκτες Λειβαδίτη κ.α.), η Παλιά Πόλη της Ξάνθης και οι ιαματικές πηγές στο δήμο Αβδήρων.