Skip to main content

Ποιο το σενάριο για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα

Μηδενική αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακωτές περικοπές επιδομάτων που θα ανέρχονται έως και το 20%, καθώς και πάγωμα των συντάξεων προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για την εισοδηματ
Μηδενική αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακωτές περικοπές επιδομάτων που θα ανέρχονται έως και το 20%, καθώς και «πάγωμα» των συντάξεων προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για την εισοδηματική πολιτική του 2010, η οποία ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας και η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλο σενάριο, τα μέτρα θα είναι ακόμη πιο «επώδυνα», καθώς προβλέπονται παράταση του «παγώματος» των αυξήσεων έως το 2011 και επιπλέον περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.   

Επιπλέον, η μηδενική αύξηση των μισθών επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, όπως διαφάνηκε και από το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010.

Ο μέσος όρος περικοπών θα ανέλθει στο 10% και από αυτές θα εξαιρεθούν το χρονοεπίδομα και το οικογενειακό επίδομα, ενώ στους δημοσίους υπαλλήλους με χαμηλά επιδόματα, η μείωση θα είναι της τάξης του 5%.

Όσον αφορά στις συντάξεις, η επικρατούσα εισήγηση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις πάνω από τα 1.500 ευρώ και για τις χαμηλότερες συντάξεις αυξήσεις 1,5%.