Skip to main content

Ποιες οι μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις

Ο συν-Εργατικός του tax.voria αναλύει τις μεγάλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα κατά την κρίσιμη τετραετία 2011-2015, όπως επιτάσσει το μνημόνιο της χώρας με ΕΕ-ΔΝΤ.
Γράφει ο συν-Εργατικός του tax.voria

Μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης και των επιτηρητών της οικονομίας μας, η ελληνική κοινωνία έχει εισέλθει πλέον σε μια μακρά-κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της, λειτουργώντας μέσα σ ένα ασφυκτικό κλοιό οικονομικών στόχων, με σοβαρές επιπτώσεις, τόσο σε επίπεδο διαβίωσης, όσο και σε κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
    
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος, στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι όροι της συνθήκης, για τη συνέχιση δανειοδότησης της χώρας. Οι μεγάλες ανατροπές στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα ξεκινούν από 1.1.2011 και έχουν χρονικό ορίζοντα το 2015, οπότε και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές που προβλέπονται από το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, προσπαθεί να πείσει την «τρόικα» ότι οι αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν σ΄ έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, δηλαδή και μετά το 2015, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα, να βρίσκει «ευήκοον ώτα» στην πρότασή της. Η κρίσιμη τετραετία 2011-2015 προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Σταδιακή αύξηση από 1.1.2011 των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα και των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, στα ειδικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, ώστε το 2015 να ισχύσει το γενικό όριο συνταξιοδότησης, στο 65ο έτος της ηλικίας.

2. Από 1.1.2011 επιβολή ποινής στο 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από την εργασία όσων συνταξιοδοτούνται από 60 έως 65 ετών.

3. Ως το 2015, να αυξηθεί το όριο των 37 ετών εργασιακού βίου σε 40 έτη, προκειμένου να χορηγηθεί πλήρης σύνταξη. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να προσμετρώνται η εξαγορά στρατιωτικής υπηρεσίας και πλασματικός χρόνος ανατροφής παιδιών, ενώ καταρχήν έχει κριθεί ως ανεδαφικός ο υπολογισμός του χρόνου σπουδών.

4. Από 1.1.2015 έναρξη υπολογισμού των αναλογικών (ανταποδοτικών) συντάξεων. Για το σύνολο του εργασιακού βίου για όσους ασφαλιστούν από 1.1.2013. Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2012 θα ισχύσει μεικτό σύστημα υπολογισμού, ένα με το ισχύον καθεστώς μέχρι 31.12.2014 και το υπόλοιπο με τους νέους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης από 0,7 έως 1,8 (και μέσο όρο 1,2).
 
Τέλος, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, αναμένεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στον Δημόσιο τομέα, καθώς και τους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων.