Skip to main content

Ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον στην ΕΕ

Αυξημένη ζήτηση θα παρουσιάσουν σύμφωνα με μελέτη του Cedefop επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με πωλήσεις, ασφάλεια, τροφοδοσία και περίθαλψη, ενώ φθίνουσα πορεία θα έχουν οι υπάλληλοι γ
Αυξημένη ζήτηση θα παρουσιάσουν την επόμενη δεκαετία στην ΕΕ επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με πωλήσεις, ασφάλεια, τροφοδοσία και περίθαλψη, ενώ φθίνουσα πορεία θα έχουν οι υπάλληλοι γραφείου και οι ειδικευμένοι εργάτες. Τα στοιχεία αυτά για τα επαγγέλματα που έχουν μέλλον και αυτά που βρίσκονται σε «απόσυρση» προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε το Cedefop για την προσφορά και ζήτηση δεξιοτήτων στην Ευρώπη το 2020.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο συνολικός αριθμός των ευκαιριών απασχόλησης το 2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80 εκατομμύρια περίπου, με τη συνολική απασχόληση το 2020 να βρίσκεται λίγο κάτω από την τιμή ρεκόρ του 2008.

Προβλέπεται ότι για το σύνολο σχεδόν των χωρών, το μερίδιο του εργατικού δυναμικού με υψηλά επαγγελματικά προσόντα θα είναι μεγαλύτερο το 2020 από ό,τι το 2010, ενώ το μερίδιο των ανθρώπων με χαμηλά προσόντα γενικά προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί.

Υπολογίζεται ότι η ζήτηση για επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, όπως οι πωλήσεις, η ασφάλεια, η τροφοδοσία και η περίθαλψη, θα αυξηθεί κατά περισσότερο από δύο εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Η ζήτηση για υπαλλήλους γραφείου θα μειωθεί κατά ένα εκατομμύριο θέσεις απασχόλησης περίπου.

Στην κατηγορία των ειδικευμένων εργατών προβλέπεται ότι θα χαθούν περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Η ζήτηση για τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν εξειδίκευση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Τι προβλέπεται για Ελλάδα και Κύπρο

Για την Ελλάδα η μελέτη προβλέπει αύξηση των επαγγελματικών θέσεων υψηλών δεξιοτήτων κατά 25% μέχρι το 2020 και των μεσαίας τάξης επαγγελματικών  δεξιοτήτων κατά 12% περίπου, ενώ προβλέπεται μείωση των θέσεων εργασίας με χαμηλές δεξιότητες κατά 26% περίπου.

Στην Κύπρο υπολογίζεται να σημειωθεί αύξηση κατά 40% σε επαγγέλματα με υψηλές δεξιότητες, αύξηση κατά 15% σε θέσεις εργασίας με μεσαίες δεξιότητες και 9% αύξηση σε θέσεις εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων.

Τι προβλέπεται για άλλες χώρες της ΕΕ

Μείωση σε επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλές δεξιότητες προβλέπεται να εκδηλωθεί σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία και  Βρετανία, οι υπόλοιπες 9 χώρες από την ΕΕ των 27 χωρών θα παρουσιάσει ζήτηση έστω και μικρή σε επαγγέλματα χαμηλών δεξιοτήτων.

Μείωση σε επαγγέλματα μεσαίας τάξης δεξιοτήτων θα παρουσιάσουν το 2020 οι χώρες της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, Δανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ελβετίας και της Σλοβενίας.

Η ανάγκη να αντικατασταθούν οι απερχόμενοι εργαζόμενοι σημαίνει ότι ακόμη και επαγγέλματα με καθαρές απώλειες θέσεων απασχόλησης θα συνεχίσουν να αποτελούν βιώσιμες πηγές απασχόλησης, με συνολικά 73 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Η καθαρή μεταβολή της απασχόλησης («ζήτηση λόγω επέκτασης») το 2010-2020 αναμένεται να προσθέσει περισσότερες από επτά εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης, κυρίως σε επαγγέλματα που απαιτούν ένταση γνώσης και δεξιοτήτων (υψηλού επιπέδου διοικητικές, επαγγελματικές και τεχνικές θέσεις απασχόλησης).