Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλη μείωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ απαντά με στοιχεία στην κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι όχι δεν αυξάνονται, αλλά αντίθετα μειώνονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.

«Οι προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση δεν αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία», δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, με αφορμή την κόντρα που διαδραματίζεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται επίσημα στοιχεία του μητρώου μισθοδοτούμενων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία όπως τονίζει διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών, ότι δηλαδή πολλές προσλήψεις έγιναν στην υγεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το διάστημα από Ιανουάριο 2015 έως Σεπτέμβριο του 2016 μειώθηκε κατά 553 ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούν στο υπουργείο Υγείας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Μάλιστα, μειώνονται κατά πολύ οι μόνιμοι υπάλληλοι και αντικαθίστανται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ειδικά για το προσωπικό των νοσοκομείων, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται σε στοιχεία του ΕSY.net (πληροφοριακό σύστημα υπουργείου Υγείας), σύμφωνα με το οποίο τον Ιανουάριο του 2015 υπηρετούσαν στις μονάδες του ΕΣΥ 69.223 άτομα και τον Μάιο του 2016, 61.528 άτομα, που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο διάστημα το ανθρώπινο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695 υπαλλήλους.

Η ΠΟΕΔΗΝ ρίχνει ξανά λάδι στην φωτιά της μακράς διαμάχης της με το υπουργείο Υγείας και τους διοικητές νοσοκομείων, σημειώνοντας «προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι οι ζωές των ασθενών, αλλά τα ρουσφέτια, οι διευθετήσεις και οι εξυπηρετήσεις. Οι διοικητές των νοσοκομείων αντί να πιέζουν για προσλήψεις προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση (τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν τον ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό), βγάζουν ανακοινώσεις εις βάρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατά παραγγελία του υπουργείου Υγείας».