Skip to main content

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Είκοσι νεκροί εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων!

Μέσα σε διάστημα δύο ετών 20 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν σοβαρά καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις.

Είκοσι νεκρούς σε ώρα υπηρεσίας μετρούν οι άνθρωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ μέσα σε διάστημα περίπου δυο ετών (Ιούλιος 2014 – Σεπτέμβριος 2016), κάνοντας λόγο για «μαύρη» λίστα εργατικών ατυχημάτων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, που «καταδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και των αιρετών».

Άλλοι επτά εργαζόμενοι, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η απάντηση των αρμοδίων στο «ξεκλήρισμα» των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι «αδιαφορία, απαξίωση, εμπαιγμός. Βλέπουν τους ανθρώπους σαν τους αριθμούς των μνημονίων».

Μάλιστα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν έλλειψη πόρων στην αυτοδιοίκηση για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, έλλειψη μόνιμου προσωπικού και επιβολή υπερεργασίας, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ατυχημάτων.

Όλη αυτή η κατάσταση θεωρείται από τους εργαζόμενους το «όχημα» για την ιδιωτικοποίηση – εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών με πρώτη την καθαριότητα. Καλούν τους αρμόδιους να εφαρμόσουν το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο προκύπτουν οι όροι και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ενώ καταγγέλλουν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι «κωφεύουν» στα τακτικά δυστυχήματα και «κλείνουν τα μάτια» στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

«Από την πλευρά τους, οι Αιρετοί δείχνουν να έχουν παραμερίσει τις ανθρώπινες αξίες και ενδιαφέρονται να βγάλουν μια φωτογραφία με τον Γερμανό επιτετραμμένο Φούχτελ, ανταλλάσσοντας μαζί του απόψεις για το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να... εκσυγχρονιστεί δια της εισόδου των μεγάλων εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Κοινώς πώς θα... ωφεληθούν», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα σημειώνουν: «Μέχρι τώρα προσλαμβάνουν υπαλλήλους με 5μηνα ή 8μηνα και τους στέλνουν θυσία στο βωμό της υπερεκμετάλλευσης και υπερεργασίας. Από τους 27 που συνολικά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την περίοδο που αναφέραμε οι εννέα ήταν συμβασιούχοι. Άλλο ένα στοιχείο άκρως ανησυχητικό και μνημονιακό».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί με «αγωνιστικές παρεμβάσεις» για να αποτρέψουν τη συνέχιση αυτής της κατάστασης.