Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα σχέδια των δήμων για ποδηλατόδρομο και αναπλάσεις

Δέκα μεγάλα έργα πρασίνου και ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη θα αξιολογηθούν από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δέκα σημαντικά έργα πρασίνου και ποδηλατοδρόμων της Θεσσαλονίκης θα αξιολογηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Τα έργα έχουν προϋπολογισμό περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελούν τις προτάσεις που κατέθεσαν οι δήμοι για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να αρχίσει η υλοποίησή τους.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα πρασίνου, αναπλάσεων και βελτίωσης ποδηλατοδρόμων και δημόσιων χώρων, τα οποία πέρασαν την πρώτη αξιολόγηση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε και προκρίθηκαν να περάσουν την αξιολόγηση της Διαχειριστικής Αρχής. Αυτή άλλωστε είναι που θα αξιολογήσει τις προτάσεις, τις μελέτες και όλα τα στοιχεία κάθε έργου ξεχωριστά για να βγάλει το τελικό πόρισμα αν και ποια από αυτά θα υλοποιηθούν.

Η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορά σε οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης, από την Περιφέρεια, τρέχει με γοργούς ρυθμούς, παρότι είναι το μοναδικό πρόγραμμα που δεν αφορά σε ένα δήμο πανελλαδικά, αλλά σε οχτώ κι ένα από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό προγράμματα ύψους 84,5 εκ. ευρώ.

Ποδηλατόδρομος ως την Τούμπα

Μια από τις πιο σημαντικές προτάσεις είναι αυτή του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία αφορά στην ενοποίηση, επέκταση και στην ουσία δημιουργία του δικτύου ποδηλατοδρόμου για όλη την πόλη. Η πρόταση «Βελτιστοποίηση υφιστάμενου άξονα ποδηλατοδρόμου και επέκτασης αυτού», είναι προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεων στον υφιστάμενο άξονα του ποδηλατοδρόμου, που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Θεσσαλονίκη, σε μια διαδρομή μήκους 6,2 χλμ., από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι και τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, με ενδιάμεσους σταθμούς τις πλατείες Λευκού Πύργου, Αριστοτέλους, Ελευθερίας, που πρόκειται σύντομα να αναπλαστεί και το επιβατικό λιμάνι και συγκεκριμένα στο τμήμα που βρίσκεται στο οδόστρωμα, στις οδούς Ν. Κουντουριώτη – Σαλαμίνος – Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως.

Επίσης, προβλέπονται παρεμβάσεις επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων προς την περιοχή της Τούμπας και συγκεκριμένα σύνδεση της Καυτατζόγλου με το Παπάφειο ορφανοτροφείο και το παλιό κλωστοϋφαντουργείο Υφανέτ, το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως πολυχώρος πολιτισμού, και με τελικό προορισμό το πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο της πλατείας Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού, μέσω των οδών Παπάφη και Κλεάνθους.

Πλατεία Μαβίλη

Στις προτάσεις προς αξιολόγηση του δήμου Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνεται η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Η πρόταση έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει εκτός της πλατείας και τις περιμετρικές οδούς. Στόχος είναι η αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και η ανάδειξη του υφιστάμενου πρασίνου με τη διατήρηση όλων των αξιόλογων μεγάλων δένδρων και εμπλουτισμό του με νέες φυτεύσεις.

Πάρκο Ν. Παπάζογλου (πρ. Αγ. Θεράποντα)

Επίσης ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε και θα αξιολογηθεί η πρότασή του για την ανάπλαση του πάρκου Ν. Παπάζογλου (πρώην Αγίου Θεράποντα), με προϋπολογισμό 830.000 ευρώ.

Στόχος του έργου είναι η ανάπλαση ενός αστικού πάρκου με μεγάλη επισκεψιμότητα, λόγω διεξαγωγής ετήσιων μουσικών εκδηλώσεων προς τιμή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή, Νίκου Παπάζογλου, αλλά και της γειτνίασής του με το 19ο Δημοτικό Σχολείο, τον ιερό ναό του Αγίου Θεράποντα και την τοπική αγορά της Κάτω Τούμπας.

Παπαναστασίου – Βούλγαρη

Ένα ακόμη έργο του δήμου Θεσσαλονίκης που προκρίθηκε από την πρώτη αξιολόγηση είναι η διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Βούλγαρη, ύψους 990.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου μιας έκτασης που σήμερα είναι αδιαμόρφωτος. Αντικείμενο του έργου είναι ο ανασχεδιασμός - διαμόρφωση του χώρου πρασίνου στην συμβολή των οδών Βούλγαρη και Παπαναστασίου βόρειο – ανατολικά του άλσους της Νέας Ελβετίας, στο Ο.Τ. 146 στην περιοχή Χαριλάου – Ν Ελβετία στην Ε' Δημοτική Κοινότητα, με επεμβάσεις που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση – διαμόρφωση ενός ενοποιημένου χώρου πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας.

Νικόπολη

Στο δήμο Παύλου Μελά προκρίθηκε η πρόταση για τη δημιουργία πράσινου πυρήνα για την αστική αναζωογόνηση των πολεοδομικών ενοτήτων της Νικόπολης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την αστική μεν, αποκομμένη δε, περιοχή του δήμου και ο προϋπολογισμός του είναι 1.216.000 ευρώ.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας «πράσινος πυρήνας» στην Νικόπολη, στην καρδιά των γειτονιών της, ένας χώρος ελεύθερου χρόνου, αναψυχής, παιχνιδιού, εξάσκησης, κοινωνικών επαφών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, ένας καταπράσινος τόπος που βελτιώνει τις συνθήκες ζωής και το περιβάλλον της πόλης, όπως περιγράφεται στο σχέδιο του δήμου.

Εργατικές κατοικίες

Σε μια μεγάλη περιοχή προς ανάπλαση αφορά και η πρόταση του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που προκρίθηκε. Είναι η αναβάθμιση του πρασίνου στην περιοχή των εργατικών κατοικιών Δαβάκη – Παπαφλέσσα – Γευγελή και Ν. Πλαστήρα. Ο προϋπολογισμός της είναι ο μεγαλύτερος και των δέκα προτάσεων που πέρασαν την πρώτη αξιολόγηση, καθώς ανέρχεται σε 2.187.744 ευρώ.

Στόχος είναι η ανάπλαση της περιοχής των εργατικών κατοικιών του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση τμημάτων των συγκεκριμένων οδών. Επίσης, το έργο αποσκοπεί στον εξωραϊσμό και τη βελτίωση της υποδομής της περιοχής, ώστε να οδηγήσει τελικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στη διευκόλυνση των διερχομένων.

«Ρουμανικά»

Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών προκρίθηκε η πρόταση για την ανάπλαση του πάρκου «Ρουμανικών» μεταξύ των οδών Βενιζέλου, Καραμανλή, Παπανδρέου στη Νεάπολη. Η πρόταση έχει προϋπολογισμό 1.750.000 ευρώ.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου βιοκλιματικού σχεδιασμού με ευρύτερες χρήσεις για όλους τους πολίτες. Στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται ο φυσικός και ενιαίος σχεδιασμός με την ανασύνταξη του ελεύθερου χώρου και χώρων πρασίνου Η ανάπλαση, ο ανασχεδιασμός και η αξιοποίηση του πάρκου των «Ρουμανικών» έχει προβλεφθεί από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, περιβαλλοντική κατά τρόπο που λειτουργικά και τεχνικά θα λειτουργεί ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο, επισημαίνει ο δήμος.

Ούλωφ Πάλμε

Με προϋπολογισμό 781.000 ευρώ προκρίθηκε και η πρόταση του δήμου Καλαμαριάς για την ανακατασκευή ενός από τα πιο γνωστά του πάρκα, του Ούλωφ Πάλμε στη Νέα Κρήνη.

Ο δήμος σκοπεύει να μετασχηματίσει το πάρκο σε αναβαθμισμένο χώρο πρασίνου, συμβάλλοντας στην αύξηση της επιφάνειας του αστικού πρασίνου της Καλαμαριάς, στη δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου συγκέντρωσης και αναψυχής, στη βελτίωση της κινητικότητας των πεζών και γενικότερα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής χωρίς διακρίσεις. Ο συνδυασμός της χρήσης υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και της αύξησης των επιφανειών και στοιχείων φύτευσης θα επιφέρει θερμική άνεση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γενικότερα βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής, αναφέρεται στην πρόταση.

Πλατεία στην Αγ. Γλυκερία

Πρόταση ύψους 1.547.000 ευρώ προκρίθηκε από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, που αφορά στη διαμόρφωση πλατείας στην Αγία Γλυκερία. Το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη της πλατείας ως ολοκληρωμένης εικόνας αστικού χώρου συνάθροισης κοινού, πρασίνου, ημερήσιας αναψυχής και φιλοξενίας μικρής κλίμακας εκδηλώσεων, με διαμορφωμένες προσβάσεις που καθιστούν όλα τα σημεία της παρέμβασης φιλικά στους χρήστες.

Επέκταση Πυλαίας

Ακόμη ένα έργο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που προκρίθηκε προς αξιολόγηση είναι η διαμόρφωση χώρων πρασίνου στην επέκταση της Πυλαίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Δελφών. Ο προϋπολογισμός είναι 1,5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρασίνου με την όσο το δυνατό οικολογικότερη επιλογή υλικών και τεχνικών εφαρμογής, που συμβάλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος, αλλά και τη μείωση της στεγανοποίησης του αστικού εδάφους, τη μέριμνα για την ορθή, περιβαλλοντικά, αντιμετώπιση των απορριμμάτων της κατασκευής, την αισθητική αλλά και βιοκλιματική διαχείριση της βλάστησης και τέλος με την διαχείριση του ηλεκτροφωτισμού της περιοχής με υλικά, τεχνικές και αυτοματισμούς εξοικονόμησης ενέργειας.