Skip to main content

Πνίγεται στο φυσικό αέριο η περιοχή μας και επισήμως!

Η ανακοίνωση από το Γεωολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προκαλέσει τεράστιο θόρυβο παγκοσμίως.

Περίπου 340 τρισεκατομμύρια πόδια φυσικού αερίου «κρύβονται» στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Την ανακοίνωση έκανε το Γεωολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει προκαλέσει τεράστιο θόρυβο στην ενεργειακή αγορά, παγκοσμίως, τον τελευταίο μήνα.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η ποσότητα αυτή,  εάν βεβαιώς επιβεβαιωθεί και στην πράξη, είναι μεγαλύτερη από τα συνολικά διαπιστωμένα αποθέματα των ΗΠΑ. Δηλαδή, λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί «ατελείωτη».

Η ανακοίνωση αυτή πάντως μπορεί τελικώς να δίνει πολλές απαντήσεις, σε πολλά ερωτήματα που κατά καιρούς τίθενται και μάλιστα με πολύ βίαιο τρόπο. Για παράδειγμα, ίσως έτσι να εξηγείται και το γιατί γίνεται όλος αυτός ο «κακός χαμός» στην ευρύτερη περιοχή.

Με την Τουρκία να εξακολουθεί να διατηρεί σχεδόν επί μισό αιώνα στρατό κατοχής στην Κύπρο, με τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες να κάνουν κυριολεκτικά ουρά, για να πάρουν «οικόπεδα» στην περιοχή και την με την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό να αισθάνεται αρκετά ισχυρή για να απαντά ευθέως την Άγκυρα.

Το θέμα βεβαίως είναι που θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία.

Πάντως, όλους τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κενό διάστημα κατά το οποίο να μην κάνει την εμφάνιση του στην περιοχή ένα αμερικανικό ή ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο. Όχι τυχαία, όπως λένε, όσοι ξέρουν...