Skip to main content

Πλήττεται ο τουρισμός στη Βηθλέεμ

Η αναζωπύρωση της βίας ανησυχεί ξενοδόχους και εμπόρους στη Βηθλέεμ που προσβλέπουν στις ημέρες των Χριστουγέννων για να γεμίσουν τα ταμεία τους

Ιαχές μίσους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου Παλαιστίνιοι με μάσκες στα πρόσωπα και όπλα στο χέρι καίνε ομοιώματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ορκίζονται εκδίκηση για την εξαγγελία του να κάνει την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Ίδια εικόνα οργής αλλά σε πιο ήπιους τόνους στη Βηθλεέμ. Η πόλη ετοιμάζεται για τη γιορτή των Χριστουγέννων, το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δένδρο έχει ανάψει στο κέντρο της πόλης, αλλά η ατμόσφαιρα είναι φέτος ιδιαίτερα βαριά.

Ανήσυχος ο κόσμος στη Βηθλεέμ

Μια μικρή ομάδα κατοίκων καίει πλακάτ με το πρόσωπο του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και του Αμερικανού διαπραγματευτή των ΗΠΑ Τζέισον Γκρίνμπλατ για την αραβοϊσραηλινή διένεξη. Και οι δύο αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας στην περιοχή και οι δύο δεν είναι καλοδεχούμενοι από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο πρόεδρος Αμπάς μάλιστα διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να τους συναντήσει. Ο δήμαρχος της Βηθλεέμ Μοχάμεντ Σαμπάχ εκφράζει την οργή του. «Είμαστε απόψε στην πλατεία της Γεννήσεως, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, με κεριά στα χέρια για να στείλουμε διάφορα μηνύματα στον κόσμο. Καταρχήν, αρνούμαστε τις εξαγγελίες Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του λεγόμενου Ισραήλ και τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας».

Οι διαμαρτυρίες που αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να αποτρέψουν πολλούς προσκυνητές να έρθουν στη Βηθλεέμ. Η πόλη προσβλέπει στον τουρισμό τις χριστουγεννιάτικες ημέρες, είναι η πιο σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους. Η ανησυχία είναι μεγάλη. «Ο Τραμπ μας έκανε μεγάλο κακό» λέει στους δημοσιογράφους ο Αντον Σαλμάν. «Με τα όσα είπε επηρεάζει την κίνηση την εποχή των Χριστουγέννων, διότι οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι με τα όσα υποστήριξε και εξήγγειλε».

Ακυρώσεις την τελευταία στιγμή

Και η ανησυχία μεταφράζεται σε φόβο και ο φόβος αποτρέπει τόσο τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, αλλά κυρίως τους ξένους τουρίστες να έρθουν στην πόλη και να προσκυνήσουν στο Ναό της Γεννήσεως. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ελπίζουν στο καλύτερο. «Καμιά φορά δεχόμαστε την τελευταία στιγμή ακυρώσεις» λέει ο Λουάι Ταουίλ, διευθυντής του ξενοδοχείου Square. «Κι αυτό λόγω της πολιτικής κατάστασης και των εξελίξεων που ακούν οι άνθρωποι στις ειδήσεις. Η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη, πολύ λεπτή».

Ο δήμαρχος της Βηθλεέμ αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ρεαλισμό: «Είναι δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε εναντίον των εξαγγελιών Τραμπ και είναι δικαίωμά μας να γιορτάζουμε Χριστούγεννα. Άρα, θα κάνουμε και τα δύο». Ορισμένοι τουρίστες εναποθέτουν τις ελπίδες του στο Θεό. «Φυσικά και ανησυχούμε κάπως», λέει μια τουρίστρια από τη Μαλαισία, «αλλά πιστεύουμε ότι ο Θεός θα μας προστατεύσει και συνεχίζουμε να προσευχόμαστε».

Reuters,dpa,afp/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle