Skip to main content

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων

Στη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε για το εάν ο Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων αποτελεί ευκαιρία ή απειλή για τις επιχειρήσεις.

Στην κατάμεστη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές και συζητήθηκαν με όλους τους συμμετέχοντες τα Ζητήματα και οι Διαδικασίες Συμμόρφωσης του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016/679/ΕΕ), στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δίκαιο και Πληροφορική του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν η κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ο κ. Χρήστος Μαστροκώστας, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο κ. Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Απόστολος Αιγυπτιάδης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ και ο κ. Θανάσης Ιατρόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του ΕΙΠ του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ.

Η πρώτη ενότητα με θέμα «Το νομικό πλαίσιο, οι διαδικασίες και οι πρώτες εμπειρίες από την πρακτική εφαρμογή τους στην Ελλάδα» ξεκίνησε με την εισήγηση της καθηγήτριας κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου, η οποία ανέλυσε τα κυριότερα σημεία του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ασάφειες που αναμένεται να λυθούν με την Εθνική Νομοθεσία που θα ακολουθήσει και τονίζοντας ότι ο Κανονισμός ενθαρρύνει τις εταιρείες και τους οργανισμούς για να θεσπίσουν μηχανισμούς συμμόρφωσης, ελέγχου και πιστοποίησης.

Ο κ. Παντελής Αγγελίδης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, έχοντας μια εμπειρία περισσότερο από 15 χρόνια στην Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ως Πρόεδρος της εταιρείας Vidavo Α.Ε. η οποία εξειδικεύεται στην τηλεϊατρική και στα ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα, δήλωσε ότι οι εταιρείες πρέπει να αποκτήσουν την Κουλτούρα Ασφάλειας των Δεδομένων και Ιδιωτικότητας, ενώ πρότεινε ότι πρέπει να επικρατήσει μια ηρεμία στην αγορά και οι επιχειρήσεις να σχεδιάσουν με ωριμότητα τα επόμενα βήματα τους.

Στην υπερλεωφόρο των πληροφοριών, η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων είναι μια ελευθερία που απαλλοτριώνουν οι πολίτες, τόνισε ο κ. Γιώργος Νούσκαλης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχόλης ΑΠΘ, Δικηγόρος και Αναπληρωματικό Μέλος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ο Νόμος για την Προστασία των Δεδομένων ισχύει από το 1997 και υπενθύμισε τη δομή του ν. 2472/1997 και τις διαφορές του με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Ο κ. Νούσκαλης επικεντρώθηκε στη συνέχεια στην ποινική προστασία των προσωπικών δεδομένων και φώτισε πτυχές της προσβολής των προσωπικών δεδομένων και των συναφών ποινικών αδικημάτων.

Ο κ. Παύλος Εφραιμίδης, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ανέλυσε τις νέες Τεχνικές προστασίας Δεδομένων για το λογισμικό (Privacy by design) και την ασφάλεια των δικτύων και δήλωσε ότι η εφαρμογή του Κανονισμού ενιαία σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας Προστασίας Δεδομένων στην Ευρώπη.

Tην προσέγγιση της Γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στην εφαρμογή του GDPR περιέγραψε αναλυτικά ο κ. Λάμπης Βουτσάς, Διευθυντής Μηχανογράφησης, της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. και επισήμανε ότι παρόλο που η εταιρεία δεν ανήκει στις εταιρίες υψηλού κινδύνου, διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα από το Ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται, τους Παραγωγούς και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεται και ένα πλήθος Προσωπικών δεδομένων από τις Προωθητικές καμπάνιες της εταιρείας. Ο κ. Βουτσάς δήλωσε ότι η εφαρμογή του Κανονισμού θα δώσει Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία που θα τον εφαρμόσει και θα είναι ευκαιρία για την επανεξέταση των διαδικασιών

Ο κ. Σάββας Τορτοπίδης, Διευθυντής Πληροφορικής, Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε., υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ομίλου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Επιχείρησης μέσω των mobile εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι πελάτες και οι συνεργάτες του ομίλου και ανέλυσε την πορεία του έργου της εφαρμογής του Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων στην εταιρεία ΜΑΣΟΥΤΗΣ αλλά και την καθοριστική συμβολή της Διεύθυνσης Πληροφορικής στο project management του έργου αυτού, διότι είναι η Διεύθυνση που γνωρίζει πλήρως τις λειτουργίες όλων των τμημάτων της επιχείρησης.

Το πρώτο μέρος έκλεισε ο κ. Μιχάλης Σαμιωτάκης, Senior Manager, Technology Consulting, Advisory, PricewaterhouseCoopers, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνο το 34% των επιχειρήσεων είναι έτοιμες για την εφαρμογή του Κανονισμού και ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και την ευκαιρία που τους δίνεται για ψηφιοποίηση των εταιρειών τους.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με όλους τους συμμετέχοντες με θέμα: «Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων αποτελεί ευκαιρία ή απειλή για τις επιχειρήσεις». Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κυριάκος Δαμιανίδης, Head of Enterprise Accounts North Greece, Sales & Marketing Division, SingularLogic S.A.

Οι ομιλητές έδωσαν απαντήσεις που συνοψίζονται στα παρακάτω:

H εφαρμογή του κανονισμού θα είναι πονοκέφαλος ή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις; Είναι και τα δύο - σίγουρα αποτελεί ευκαιρία.
Μήπως θα είναι τροχοπέδη για τις μικρότερες επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη κατάσταση της αγοράς; Ο Κανονισμός δεν σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να υλοποιήσουν το ίδιο εύρος δράσεων – οι μικρότερες επιχειρήσεις θα χρειαστούν λιγότερους πόρους σε σχέση με τις μεγαλύτερες.
Ποιος είναι ο ρόλος και οι υποχρεώσεις του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων (DPO);
Η ασφάλεια είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να το αξιοποιήσει σωστά η επιχείρηση.
Ακόμη και να μην επιβληθεί πρόστιμο η φήμη της επιχείρησης μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση καταγγελίας.
Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει ποιος έχει το βάρος της απόδειξης, αυτός που καταγγέλλει ότι υπήρξε διαρροή των προσωπικών του δεδομένων ή η επιχείρηση από την οποία διέρρευσαν.
Ποια θα είναι η σχέση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων με τις επιχειρήσεις. Σχέση συνεργασίας ή απόδοσης ποινών και προστίμων; Αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων αυτών
Όσοι συμμορφωθούν με τον Κανονισμό θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Με αφορμή τον Κανονισμό ο κλάδος της πληροφορικής και ο κλάδος της νομικής αποκτούν στενότερη σχέση

Το κοινό της εκδήλωσης συμμετείχε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις και τo ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.