Skip to main content

Πλήθος επισκεπτών στη φετινή, 40η Διεθνής Έκθεση Γούνας

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην 40η Διεθνή Έκθεση Γούνας, που διορνανώθηκε από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς.

Η 40η Διεθνής Έκθεση Γούνας σε γενικές γραμμές πήγε πολύ καλά, οι προσδοκίες ήταν χαμηλές και οι εκθέτες βγήκαν κερδισμένοι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ Ηρακλής Καλλισθένης με την ολοκλήρωση της λειτουργίας της το Σάββατο το βράδυ.

«Η προσέλευση ήταν πάρα πολύ θετική, σύμφωνα με τα στοιχεία είχαμε επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ελλάδα 450, Αμερική 25, Ιταλία 30, Ρωσία 343,Τουρκία 72,-και κάνανε μεγάλες αγορές-, Αρμενία 9, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα 12 Γερμανία 32, Λευκορωσία 25, Γαλλία 17-για πρώτη φορά- , Καναδάς 38, Ουκρανία 51, Δανία 12,-  Καζακστάν 15, από τις άλλες χώρες 85 δηλαδή Αζερμπαϊτζάν, Λιθουανία, Αλβανία, Κύπρος, Φιλανδία, Κίνα, Πολωνία, Αγγλία, Σκόπια, Εσθονία, Σουηδία», ανέφερε.

Ο κ Καλλισθένης αναφέρθηκε στην συνέχεια στην προσωπική έρευνα που έκανε  μεταξύ των εκθετών και όπως τόνισε μερικοί ήταν πιο πάνω από την περσινή, ένα 50% είναι κοντά στην περσινή, ένα 20% είναι πολύ μέτρια προς τα κάτω, και ένα 10% δυστυχώς δεν πήγε καλά.

«Η εμπειρία μου έδειξε ότι πήγαμε σε γενικές γραμμές πολύ καλά, οι προσδοκίες ήταν χαμηλές και οι εκθέτες βγήκαν κερδισμένοι. Αν υπολόγιζαν 1 έκαναν 2, αν υπολόγιζαν 2  έκαναν 4  και ούτω καθ’εξής. Και ανέβηκαν ορισμένοι και παραπάνω, μέχρι 10 από τις προσδοκίες που είχανε. Πάρα πολύ καλό αυτό για τον τόπο μας», είπε.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου δήλωσε αισιόδοξος  ότι οι περισσότεροι εκθέτες θα πάρουν μέρος και του χρόνου. «Μερικοί είναι πιο πάνω από την περσινή. Ήρθανε με μικρό καλάθι και έφυγαν με μεγάλο. Γίνανε εμπορικές πράξεις, πάρα πολλές, υπάρχει περίπτερο εδώ που έκανε και 2 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις ήταν: παλτό 431,ημίπαλτα 69, ζακέτα 13, σάρπα 9, πλετερ 12, αξεσουάρ 79, δέρματα 1718. Αυτά που πληρώθηκαν και έφυγαν. Οι παραγγελίες είναι πολύ περισσότερες».
 
100 χρόνια  Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς
 
Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την 1η Έκθεση Γούνας, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής 8 Μάιου στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας μια γιορτινή  εκδήλωση. Η εκδήλωση περιελάμβανε την εμφάνιση τεσσάρων παραδοσιακών χορευτικών  συγκροτημάτων:  του Συλλόγου  Ποντίων σπουδαστών Καστοριά «Οι Ακρίτες», του Μουσικοφιλολογικού  Συλλόγου  Καστοριάς «Αρμονία», του Λαογραφικού Συλλόγου  «Αργέσται» Άργους Ορεστικού, του  Όμιλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις», τα οποία χάρισαν ένα υπέροχο θέαμα.

«Χαίρομαι που είστε κοντά μας σήμερα σε αυτή την γιορτή που ετοιμάσαμε για την γούνα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου μας όπως θα πρέπει να είναι, ο Σύνδεσμος όλων των Καστοριανών», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Γιώργος Καραταγλίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους.  

«Σήμερα είναι τα μεγάλα  γενέθλια και θέλω να ευχαριστήσω  όλα τα  χορευτικά  συγκροτήματα  και όλους τους  συλλόγους που μας έκαναν  την τιμή να παρευρεθούν σε αυτή τη  μεγάλη  γιορτή. Είμαι περήφανος που γεννήθηκα στην  Καστοριά και πιστεύω ότι πολλά μπορούν να  γίνουν   γι’ αυτή την πόλη. Είμαι περήφανος και για την έκθεση που  διοργανώνουμε», είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Ηρακλής Καλλισθένης, παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο.

Ο κ. Καλλισθένης δεν μπόρεσε να κρύψει τη  συγκίνησή του  για την αποχώρηση του μετά από  επτά χρόνια από το τιμόνι του  ιστορικού αυτού συνδικαλιστικού οργάνου  των γουνοποιών καθώς έχει  εκδηλώσει την πρόθεσή του να μη  συμμετάσχει στις  εκλογές που θα  γίνουν τον  Ιούνιο  για την ανάδειξη νέας  διοίκησης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους εκθέτες  αλλά και όλους τους κατοίκους της Καστοριάς γιατί περάσαμε  μια πολύ μεγάλη κρίση, φτάσαμε στην έκθεση και ευελπιστώ ότι θα γίνουν καλές δουλειές  για να δώσουμε πνοή  στον κόσμο  και στον εργατικό κόσμο. Αυτό είναι το μέλημα του  Συνδέσμου  και αυτό θα προσπαθήσει και τα επόμενα  εκατό χρόνια να κάνει. Εύχομαι  και τα  200  χρόνια του  Συνδέσμου να  γιορταστούν όπως σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Καλλισθένης.

Την εκδήλωση στήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, και οι τρείς Δήμοι Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου.