Skip to main content

Βρετανία: Χάος στους Εργατικούς, τσουνάμι παραιτήσεων κατά Κόρμπιν

Οι παραιτήσεις σκιωδών υπουργών έχουν ξεπεράσει τις 16, ενώ και άλλοι βουλευτές, όχι μόνον της κεντρώας, ζητούν πλέον να παραιτηθεί.

Χάος επικρατεί στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι σκιώδεις «υπουργοί» - τομεάρχες του κόμματος παραιτούνται, ζητώντας την αποχώρηση του ριζοσπάστη αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν από την ηγεσία.

Ο κ. Κόρμπιν, γνωστός για τις απόψεις του, που προσιδιάζουν περισσότερο στη ριζοσπαστική Αριστερά και λιγότερο στην κλασσική Κεντροαριστερά την οποία εκφράζουν οι Εργατικοί, κατηγορείται ότι δεν έδωσε πραγματική μάχη για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι γνωστό ότι έχει ευρωσκεπτικιστικές απόψεις και είχε καταψηφίσει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΟΚ το 1975.

Οι παραιτήσεις σκιωδών υπουργών έχουν ξεπεράσει τις 16, ενώ και άλλοι βουλευτές, όχι μόνον της κεντρώας, αλλά και της κεντροαριστερής πτέρυγας του κόμματος, μερικοί εκ των οποίων είχαν στηρίξει τον κ. Κόρμπιν στη μάχη για την ηγεσία, του ζητούν πλέον να παραιτηθεί και θεωρούν ότι δεν διαθέτει πια πολιτικό κεφάλαιο ώστε να ηγηθεί του κόμματος, εν όψει μάλιστα πιθανών πρόωρων εκλογών για τη Βουλή των Κοινοτήτων το φθινόπωρο.

Μεταξύ των νέων παραιτήσεων, βρίσκονται εκείνες της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Νταϊάνα Τζόνσον, των σκιωδών υπουργών Οικιστικής Ανάπτυξης Τζον Χίλι και Ρομπέρτα Μπλάκμαν - Γουντς και της σκιώδους υπουργού για ζητήματα Ουαλίας Νία Γκρίφιθς.

Λίγο πριν τις 3, ώρα Ελλάδος, παραιτήθηκε και η σκιώδης υπουργός για ζητήματα Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Κέιτ Γκριν.