Skip to main content

Πλεονασματικός ο ισολογισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε την τιμή να υπηρετούμε έναν οικονομικά υγιέστατο δήμο, ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

Με πλεόνασμα 1,78 εκατ.ευρώ έκλεισε το 2016 ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά την χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το οικονομικό έτος 2016 (1.1.2016-31.12.2016) ο ισολογισμός έκλεισε με καθαρό αποτέλεσμα χρήσης (πλεόνασμα) 1.786.757,83 ευρώ, ενώ σε θετική τροχιά παρέμειναν και άλλοι οικονομικοί δείκτες, όπως είναι:

- τα Ταμειακά Διαθέσιμα, που στο τέλος της χρήσης έφθασαν στα 25.808.941,37 ευρώ,
- το Πάγιο Ενεργητικό που ανήλθε στα 115.212.465,63 ευρώ, το οποίο αυξήθηκε κατά 3,2 εκατ. ευρώ με αγορές παγίων και εκτέλεση έργων,
- η μείωση των υποχρεώσεων-δανείων στα 1.647.548,34 ευρώ, με τον τραπεζικό δανεισμό κατά τα επόμενα έτη να οδηγείται προς τον μηδενισμό,
- τα εκτελούμενα έργα που φθάνουν στα 11.247.269,13 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός χρήσης 2016 του δήμου Νεάπολης-Συκεών τέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς καμία παρατήρηση της εταιρίας των ορκωτών λογιστών (TMS), που διενήργησε τον οικονομικό-διαχειριστικό έλεγχο.

«Οι συνημμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016, και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή», ανέφερε μεταξύ άλλων η Έκθεση Ελέγχου, την οποία παρουσίασε ο ορκωτός λογιστής Λάμπρος Τσοχαντάρης.

«Εγγύηση για το μέλλον…»

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε την τιμή να υπηρετούμε έναν οικονομικά υγιέστατο δήμο. Έχοντας εξοφλήσει εκατομμύρια χρέη από δάνεια και υποχρεώσεις σε προμηθευτές, έχοντας μειώσει κατά σειρά ετών  τα Δημοτικά Τέλη, έχοντας καταργήσει  το ειδικό τέλος που ίσχυε στη Νεάπολη και επενδύοντας διαρκώς σε έργα, επιτυγχάνουμε το αποτέλεσμα χρήσης να συνεχίζει να κινείται σε θετική τροχιά, στοιχείο που αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη του τόπου μας», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τόνισε, «το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην αφοσίωσή μας στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης, τις οποίες όχι μόνο ακολουθούμε και εφαρμόζουμε με πίστη και επιμονή, αλλά προσθέτουμε κι άλλες διαδικασίες, όπως είναι οι απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών που απέκτησαν διαγωνιστικό χαρακτήρα,  ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση μας», και πρόσθεσε: «Ο δήμος μας διαθέτει ένα υγιέστατο και ισχυρό ταμείο που ανάλογο ιστορικό  δεν υπάρχει στη χώρα μας. Κι αυτό μας επιτρέπει να επενδύουμε με ασφάλεια εκεί που έχει ανάγκες η κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Διοικητικού και Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, κατά την αναλυτική παρουσίαση του Ισολογισμού, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, έκανε λόγο για έναν «εξαιρετικό ισολογισμό και καθαρό από παρατηρήσεις», ο οποίος είναι «αποτέλεσμα της πολύ καλής οικονομικής διαχείρισης», και αποτελεί «παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους δήμους».  Ιδιαίτερα, όμως, ο αντιδήμαρχος στάθηκε στην «ασφάλεια, την επάρκεια και τη ρευστότητα που εξασφαλίζεται για το δήμο μας», στοιχεία που «αποτελούν παρακαταθήκη και εγγύηση για την εκτέλεση τόσο του μεγάλου και φιλόδοξου τεχνικού προγράμματος, όσο και για τα κρίσιμα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα που υλοποιούνται από τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, τα οποία ενισχύονται από το δημοτικό ταμείο».