Skip to main content

Κ. Μακεδονία: Ξεπαγώνουν 130 εκ. για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Σαράντα εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπέγραψε ο Χαρίτσης. Τα 30 για συντήρηση του οδικού δικτύου

Γεμάτη ειδήσεις ήταν η σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τι πήρε ο κ. Τζιτζικώστας από τον υπουργό:

1. Ξεπαγώνουν άμεσα οι δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 130 εκ. ευρώ. Επί ένα χρόνο το υπουργείο είχε καθυστερήσει τις διαδικασίες, όμως πλέον ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε την έναρξή τους. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προκηρύξει άμεσα τρεις δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων. Επίσης, ξεμπλοκάρουν οι δράσεις στον τομέα της Υγείας, όπως οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

2. Δημιουργείται τις επόμενες εβδομάδες το πρώτο Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Υπογράφηκε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 30 εκ. ευρώ της συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

4. Δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Πρόκειται για έργο 200 εκ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου θα αναζητηθεί το επόμενο διάστημα. Όμως σε πρώτη φάση το υπουργείο χρηματοδοτεί με 10 εκ. ευρώ τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για να αρχίσει.

«Κοινός στόχος μας είναι να απορροφηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Θέλω όμως να ευχαριστήσω τον κ. Χαρίτση για τη λύση που δίνει σήμερα σε ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα στην Κεντρική Μακεδονία, τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, που του είχα θέσει πριν από μερικούς μήνες. Η Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα ξεκίνησε ένα γενναίο πρόγραμμα συντηρήσεων στο οδικό της δίκτυο. Σήμερα, ο κ. Χαρίτσης υπέγραψε τη διάθεση 30 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να προχωρήσουμε σε έργα συντήρησης στο οδικό μας δίκτυο. Επιπλέον, διαθέτει 10 εκ. ευρώ για να αρχίσει το έργο ύψιστης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την κατασκευή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, με τη χρηματοδότηση σε πρώτη φάση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται. Το έργο συνολικά είναι προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ και ξεκινάει πλέον με τις απαλλοτριώσεις και από κοινού θα αναζητήσουμε τις λύσεις για να προχωρήσει, καθώς υπάρχουν οι απαιτούμενες μελέτες και είναι ώριμο να αρχίσει», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Χαρίτσης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και επισήμανε: «Η δουλειά που έγινε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι εξαιρετική. Τα βραβεία δεν προκύπτουν τυχαία, είναι αποτέλεσμα δουλειάς, αναγνωρισμένης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες Περιφέρειες. Συζητήσαμε για ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε για να επιταχύνουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό επίπεδο για να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων φέρνοντας τη χώρα για τρία χρόνια στην πρώτη θέση της απορρόφησης δε θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την πολύ καλή συνεργασία των Περιφερειών και ειδικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι στην κορυφή της λίστας των Περιφερειών».

Πορεία υλοποίησης ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στον αναπληρωτή υπουργό ο περιφερειάρχης, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει σημειώσει μέχρι σήμερα σημαντική πρόοδο. Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «το ύψος του προϋπολογισμού των δράσεων που είναι σε εξέλιξη, δηλαδή είτε έχουν εγκριθεί, είτε έχουν ενεργοποιηθεί ανέρχεται σε ποσοστό 75,8%. Ο προϋπολογισμός των προσκλήσεων που εκδόθηκαν ανέρχεται σε 70,9% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος και οι εντάξεις σε 55,7%. Συνολικά έχουν εκδοθεί 62 προσκλήσεις ύψους 641,7 εκ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 167 έργα ύψους 504,2 εκ. ευρώ. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι ύψους 328,6 εκ. ευρώ και οι πιστοποιημένες δαπάνες (πληρωμές, άρα και απορρόφηση) είναι 133,7 εκ. ευρώ».

Ανά τομέα η πρόοδος υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εξής:

-Περιβάλλον: Εκδόθηκαν πέντε προσκλήσεις 72 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται 34 έργα 55 εκ. ευρώ.

-Διαχείριση Υγρών και Στερεών Αποβλήτων (Ταμείο Συνοχής): Εκδόθηκαν τρεις προσκλήσεις 163,9 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται 24 έργα 161 εκ. ευρώ.

-Μεταφορές και Δίκτυα: Εκδόθηκαν επτά προσκλήσεις 381,9 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται οχτώ έργα 335,2 εκ. ευρώ.

-Κοινωνικές Υποδομές και Υποδομές Υγείας: Εκδόθηκαν τρεις προσκλήσεις 32,4 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται δυο έργα 26,5 εκ. ευρώ.

-Κοινωνική Ένταξη και Απασχόληση: Εκδόθηκαν 26 προσκλήσεις 81 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται 93 έργα 62,3 εκ. ευρώ.

-Υποδομές Εκπαίδευσης: Εκδόθηκαν πέντε προσκλήσεις 29 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται 12 έργα 17,2 εκ. ευρώ.

-Πολιτισμός και Τουρισμός: Εκδόθηκαν έξι προσκλήσεις 30,7 εκ. ευρώ. Υλοποιούνται επτά έργα 8,7 εκ. ευρώ.

-Αστική Ανάπτυξη: Ολοκληρωμένες Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 106,4 εκ. ευρώ.

-Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Με οδηγό την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Έρευνα και την Καινοτομία (RIS3) δημοσιεύτηκε πρόσκληση 6,3 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών έρευνας και καινοτομίας και αναμένεται η δημοσίευση προσκλήσεων ύψους 133 εκ. ευρώ.

-Αγροτική Ανάπτυξη: Από συνολικούς πόρους 220 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν ήδη 27,6 εκ. ευρώ για την πρώτη δόση του προγράμματος Νέων Γεωργών (συνολικά θα καταβληθούν 43 εκ. ευρώ), διατίθενται 6,7 εκ. ευρώ για την αγροτική οδοποιία και εγκρίθηκαν οχτώ προγράμματα CLLD/LEADER 52,65 εκ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο υλοποίησης.