Skip to main content

Τελευταίας τεχνολογίας φωτισμός σε 640 φανάρια της Θεσσαλονίκης

Σε ποιους δρόμους αναβαθμίζει τους φωτεινούς σηματοδότες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ετήσιο κέρδος 74.000 ευρώ λόγω LED!

Νέας τεχνολογίας λαμπτήρες τύπου LED τοποθετεί σε όλα τα φανάρια ευθύνης της στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος είναι να αναβαθμιστεί η φωτεινή σηματοδότηση και να αυξηθεί έτσι το επίπεδο οδικής ασφάλειας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου τα φανάρια είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλιάς τεχνολογίας λαμπτήρων πυράκτωσης, με τελευταίας τεχνολογίας λαμπτήρες LED σε ένα μεγάλο αριθμό κόμβων, σε υψηλής σημασίας οδικούς άξονες της Θεσσαλονίκης. Συνολικά μέχρι σήμερα αντικαταστήσαμε τους λαμπτήρες σε 485 φωτεινούς σηματοδότες και συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα για να καλύψουμε το σύνολο των κρίσιμων κόμβων σε όλη την Περιφέρεια. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε αναβαθμίσει 640 σηματοδότες, είτε αφορούν σε οχήματα, είτε σε πεζούς, είτε είναι προειδοποιητικοί. Η αναβάθμιση αυτή είναι επιβεβλημένη, για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η οδική ασφάλεια. Η ποιότητα του φωτός ενός σηματοδότη με πηγή LED είναι πολύ καλύτερη από την κλασική. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι και ρυπαίνουν το περιβάλλον, επειδή περιέχουν βολφράμιο. Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι παλιοί λαμπτήρες οδεύουν προς κατάργηση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται λόγω της μείωσης του κόστους της ενέργειας που καταναλώνουν οι λαμπτήρες LED. Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, «η αντικατάσταση των φωτεινών πηγών στους πρώτους 485 σηματοδότες είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 41.500 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκε και το κόστος συντήρησης, αφού πριν αναγκαζόμασταν να αντικαθιστούμε τους παλιούς λαμπτήρες πυράκτωσης κάθε εξάμηνο. Η επιπλέον εξοικονόμηση ανέρχεται σε 13.500 ευρώ ανά έτος. Συνεπώς, συνολικά και μόνο από τους πρώτους 485 αναβαθμισμένους σηματοδότες είχαμε μια εξοικονόμηση της τάξης των 55.000 ευρώ κάθε χρόνο. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των επιπλέον 155 σηματοδοτών μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε και νέα μείωση κατά 19.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικό ετήσιο όφελος 74.000 ευρώ».

Οι μέχρι σήμερα αναβαθμίσεις σε φανάρια αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έγιναν στους εξής οδικούς άξονες:

1.Αντικατάσταση του συνόλου των φωτεινών πηγών των σηματοδοτών:

-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου, από τον κόμβο της Σχολής Πολέμου μέχρι τον κόμβο Αεροδρομίου (σύνολο κόμβων: 6).

-Στην οδό Τσιμισκή και Πολυτεχνείου, από τον κόμβο της ΧΑΝΘ μέχρι τον κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου (σύνολο κόμβων: 12).

-Στη Δυτική Είσοδο Θεσσαλονίκης (οδός Σταθμού) από τον κόμβο οδού Καββακίων μέχρι τον κόμβο οδού Δάφνης (σύνολο κόμβων: 5).

-Στον κόμβο της εσωτερικής Περιφερειακής οδού με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών.

-Στην οδό 26ης Οκτωβρίου, στους κόμβους της οδού Κεφαλληνίας (παλιά Ιχθυόσκαλα), της οδού Μινωταύρου και της στροφής Σφαγείων (σύνολο κόμβων: 3).

2.Μερική αντικατάσταση φωτεινών πηγών των σηματοδοτών:

-Στην οδό Μοναστηρίου, στη διασταύρωση ΕΚΟ, στη διασταύρωση Κιλκίς/Φυλακές, στους Μύλους Μελισσάρη και στα Διαβατά Κ1 και Κ2 (σύνολο κόμβων: 5).

-Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας από τον κόμβο διασταύρωσης Ιωνίας (Lidl) μέχρι τον κόμβο διασταύρωσης Κουφαλίων (σύνολο κόμβων: 9).

Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ολοκληρωθούν οι εξής παρεμβάσεις:

1.Αντικατάσταση μόνο στους αναρτημένους σηματοδότες (σύνολο κόμβων: 37):

-Στον οδικό άξονα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αεροδρομίου (περιοχή Φοίνικα).

-Στην οδό Εθνικής Αντίστασης.

-Στην οδό Β. Όλγας.

2.Αντικατάσταση του συνόλου των πηγών (χαμηλών και αναρτημένων) στους σηματοδότες (σύνολο κόμβων: 7):

-Στον άξονα της Λεωφόρου Νίκης.

-Στον άξονα της οδού Κουντουριώτη.

Παράλληλα με την αλλαγή των φωτιστικών έγιναν και οι απαιτούμενες προσαρμογές στον υλικό και λογισμικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ένα επιπλέον όφελος από τους λαμπτήρες LED είναι η πολύ σημαντική μείωση της συχνότητας βλαβών των εγκαταστάσεων, η βελτίωση των φωτοτεχνικών χαρακτηριστικών των σηματοδοτών, η μείωση στο ελάχιστο του φαινομένου της ψευδοσήμανσης (λανθασμένη ένδειξη σηματοδότη εξαιτίας της ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας) και η σημαντική βελτίωση της ασφάλειας της κυκλοφορίας.