Skip to main content

ΠΚΜ: Φωτίζεται το οδικό δίκτυο με 1.400 σύγχρονους λαμπτήρες led

Στον αέρα ο διαγωνισμός ύψους 1,2 εκ. ευρώ. Τζιτζικώστας: Θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για να αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες.

Μια γενναία παρέμβαση με την αντικατάσταση 1.400 λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας στο εθνικό οδικό δίκτυο από σύγχρονης τεχνολογίας λαμπτήρες led επιχειρεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 1.239.840 ευρώ εγκρίθηκε σήμερα από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και θα σημάνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα νέα φωτιστικά στις εθνικές οδούς θα σημάνουν και αξιοποίηση των προς αντικατάσταση λαμπτήρων σε προβληματικά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, οπότε τα 1.400 φωτιστικά που θα αντικατασταθούν δε θα πεταχτούν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «ξεκινήσαμε να διερευνούμε το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτισμού από τότε που ήμουν ακόμη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Χάθηκε πολύς χρόνος για την εξεύρεση του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου. Εξαντλήσαμε όλες τις πιθανότητες εξεύρεσης χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Jessica, όμως τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλά και δεν ήθελα να υποθηκεύσω με δάνεια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πλέον βρήκαμε τα χρήματα και δεδομένου ότι ο ηλεκτροφωτισμός είναι πρώτη προτεραιότητά μας, αφού αφορά σε ανθρώπινες ζωές, προχωρούμε μαζί με τη συντήρηση που είναι σε εξέλιξη σε βασικούς οδικούς άξονες την αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων. Αρχικά θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και μετά στους κομβικούς άξονες και των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Όλα τα φώτα που θα αντικατασταθούν θα τοποθετηθούν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου δεν υπάρχει σήμερα φωτισμός. Έτσι θα πετύχουμε διπλασιασμό των δυνατοτήτων φωτισμού των δρόμων μας. Θα εξαντλήσουμε, μέχρι το τέλος της θητείας μας, όλες τις δυνατότητες για να αλλάξουμε το σύνολο των λαμπτήρων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ.Τζιτζικώστας διευκρίνισε μάλιστα ότι η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στην Κεντρική Μακεδονία μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εφόσον δεν μπορέσει να γίνει αντικατάσταση με ίδιους πόρους. «Θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα δυνατότητα, αλλά μέχρι να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας θα έχουμε δρομολογήσει τη βέλτιστη λύση», συμπλήρωσε.

Όπως περιέγραψε ο αρμόδιος διευθυντής, Απόστολος Γιάντσης, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν 18.000 – 20.000 λαμπτήρες. «Αν αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες θα εξοικονομήσουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περίπου 2 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Επιπλέον, 1,7 εκ. ευρώ δίνουμε για τη συντήρηση στο οδικό δίκτυο ετησίως, όπου το 70% του ποσού αφορά στην αντικατάσταση των λαμπτήρων. Συνεπώς, μπορούμε να έχουμε ένα όφελος 2 – 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι λαμπτήρες τύπου led σημαίνουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστά άνω του 50%, την ώρα που οι δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας και συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως...

Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας όμως με τα νέα φωτιστικά επιτυγχάνεται μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στον ελλιπή ή κακής ποιότητας ηλεκτροφωτισμό και αύξηση του επιπέδου ασφάλειας για τους διερχόμενους.

Οι νέοι λαμπτήρες έχουν διάρκεια ζωής έως και 100.000 ώρες, καλύτερη ποιότητα φωτισμού, είναι πιο δυνατοί, λιγότερο ενεργοβόροι και προστατεύουν το περιβάλλον, αφού έχουν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως επισημαίνουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο ηλεκτροφωτισμός είναι η πιο ενεργοβόρα λειτουργική εγκατάσταση στους οδικούς άξονες κι αυτό επειδή ο φωτισμός λειτουργεί τη χειμερινή περίοδο από 12 έως 14 ώρες και την καλοκαιρινή από 9 έως 10 ώρες.

Η απόφαση για την αντικατάσταση των λαμπτήρων μάλιστα υπερψήφισαν μάλιστα και οι περισσότερες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.