Skip to main content

ΠΚΜ: Άψογη η συνεργασία με δήμους Δέλτα - Θεσσαλονίκης για τη ρύπανση

Πλαίσιο συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμων Δέλτα και Θεσσαλονίκης για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η «άψογη και αποτελεσματική συνεργασία» της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και των Δήμων Δέλτα και Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω του συνολικού δικτύου δεκαεπτά (17) σταθμών που είναι εγκατεστημένοι εντός και πέριξ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώθηκε και επικαιροποιήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος κ. Θεοφάνης Παπάς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Δέλτα και Θεσσαλονίκης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα των αιωρούμενων σωματιδίων που αφορούν  την περίοδο αυτή. Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αιωρούμενα σωματίδια, όπως προκύπτει από τη συνολική εικόνα των δικτύων παρακολούθησης για το χειμώνα που διανύουμε, ήταν περιορισμένα λόγω μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν μέχρι τώρα, της αύξησης χρήσης του φυσικού αερίου  και της πτωτικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.  

Όπως ανέφερε η κα. Πατουλίδου, «μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνεται το κοινό καθημερινά από την  ιστοσελίδα της Περιφέρειας για τις μετρήσεις των αερίων ρύπων που καταγράφονται στους επτά (7) σταθμούς του ΕΔΠΑΡ. Σε περιπτώσεις υπερβάσεων οριακών τιμών εκδίδονται ενημερώσεις και Δελτία Τύπου για την προστασία του κοινού όπως καθορίζει η κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, σε περίπτωση σοβαρού επεισοδίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πέρα των ανωτέρω, εκδίδεται και απόφαση λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, όπως έγινε στην περίπτωση των καύσεων των ρυζοκαλλιεργειών το Νοέμβριου του 2015».

«Όσον αφορά τη δυσάρεστη οσμή που είχε παρατηρηθεί σε περιοχές του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, παρά το ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Δήμαρχο κ. Σούλα, για τον εντοπισμό της πηγής προέλευσης των οσμών, οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο ρύπο που καταγράφεται από το δίκτυο των σταθμών μέτρησης τόσο της ΠΚΜ όσο και των δήμων Θεσσαλονίκης και Δέλτα», πρόσθεσε.