Skip to main content

ΠΚΜ: Από Απρίλιο αλλάζει τα φώτα στο επαρχιακό δίκτυο της Θεσσαλονίκης

Αρχίζει η μεγάλη εργολαβία 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στις επαρχιακές οδούς της Θεσσαλονίκης, που είναι στο σκοτάδι

Από τις αρχές Απριλίου αρχίζουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εργολαβία είναι έτοιμη και η Περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Γιάννης Γιώργος, θα διαθέσει 500.000 ευρώ προκειμένου να αποκαταστήσει τον ηλεκτροφωτισμό στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ευθύνης της στη Θεσσαλονίκη. Το έργο, όπως είπε ο κ. Γιώργος, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα με τον φωτισμό στους επαρχιακούς δρόμους είναι τεράστιο ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου οδοί με μεγάλη κυκλοφορία είναι βυθισμένες στο σκοτάδι και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τροχαία ατυχήματα.

Με το μισό εκατομμύριο ευρώ η Περιφέρεια θα αποκαταστήσει τις βλάβες στο δίκτυο του ηλεκτροφωτισμού, με παράλληλη αντικατάσταση του χαλκού από τα καλώδια, για να περιοριστούν και οι κλοπές τους, οι οποίες ευθύνονται και για την κακή κατάσταση που επικρατεί. Στην ίδια εργολαβία όμως περιλαμβάνεται και η επισκευή των πινακίδων αναγγελίας κινδύνου.

Για τις κλοπές ειδικά γίνονται έλεγχοι δυο φορές το χρόνο από κλιμάκια της Περιφέρειας, ενώ έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι της Τροχαίας, όμως το πρόβλημα δε λύνεται, διότι το δίκτυο είναι πολύ μεγάλο. Μόνη λύση είναι αυτή που υιοθετήθηκε για την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, όπου η τοποθέτηση καλωδίων αλουμινίου (δεν έχει εμπορική αξία) περιόρισε δραστικά τις κλοπές. Πέρσι είχε γίνει αποκατάσταση των βλαβών σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, όμως τα καλώδια ξανακλάπηκαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των επαρχιακών δρόμων πάνω από τη γέφυρα Αξιού, παραπλεύρως της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και των δρόμων στις περιοχές Κυμίνων και Χαλάστρας.

Ο διαγωνισμός για το έργο είχε εγκριθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο και η έναρξη είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί εκείνη την περίοδο. Στο μεταξύ, οι καταγγελίες κατοίκων εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για τον ανεπαρκή φωτισμό, που καθιστά τους επαρχιακούς δρόμους επικίνδυνους είναι συνεχείς.

Στόχος της Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Γιώργος είναι να έχει αποκατασταθεί ο φωτισμός και οι συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης στο επαρχιακό δίκτυο πριν την έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου, η οποία επιδεινώνει τις συνθήκες οδήγησης και αυξάνεται η επικινδυνότητα.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα από την έλλειψη φωτισμού είναι τα Κύμινα και η Χαλάστρα στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και περιοχές του Σοχού και του Ασκού στο δήμο Λαγκαδά. Προσπάθεια για την αποκατάσταση των βλαβών καταβάλλουν οι δήμοι, τους οποίους έχει προμηθεύσει η Περιφέρεια με λάμπες, μετασχηματιστές και αναγκαίο εξοπλισμό.