Skip to main content

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Ακυρώθηκαν επτά έργα και επαναδημοπρατούνται

Παρότι επείγοντα, τα έργα στη Θεσσαλονίκη δε γίνονται χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό. Άλλα 2 έργα που ενέκρινε η Περιφέρεια χαρακτηρίστηκαν παροχή υπηρεσιών

Σε διαδικασία δημοπράτησης με ανοιχτή διαδικασία προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για πέντε έργα, που χαρακτηρίστηκαν επείγοντα, πλην όμως η προσπάθεια για δημοπράτησή τους με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Αν και το περιφερειακό συμβούλιο είχε αναγνωρίσει πως λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των παρεμβάσεων έπρεπε να υιοθετηθεί η μέθοδος της διαπραγμάτευσης, για να επισπευστούν οι διαδικασίες, τελικώς, μετά την ακύρωση της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και για τα πέντε έργα στο νομό Θεσσαλονίκης θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός.

Τα πέντε έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.020.000 ευρώ, είναι:

1.Επείγουσα ανακατασκευή οδού για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό αρ. 18 Ρεντίνας- Βαμβακιάς – Αρέθουσας με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ.

2.Καθαίρεση παλαιάς γέφυρας ποταμού Αξιού στην επαρχιακή οδό αρ. 5 Λαχανόκηπου – Σίνδου - Χαλάστρας – Κυμίνων – Ν. Μαλγάρων – Όρια Νομού Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ.

3.Αποκατάσταση Δρόμου στις Μηλιές με προϋπολογισμό 220.000 ευρώ.

4.Αποκατάσταση ομαλής ροής στο Ρήχειο Ποταμό με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ.

5.Αποκατάσταση ιρλανδικής διάβασης στο Γαλλικό ποταμό και αποκατάσταση ομαλής ροής στην τάφρο της Σίνδου με προϋπολογισμό 310.000 ευρώ.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το έργο του «Καθαρισμού κοιτών από φερτά υλικά των ρεμάτων: Μεγάλου Ρέματος, Αράπιτσας, Κιουτίχα, Στενημάχου και Τριλόφου, λόγω θεομηνίας – πλημμυρών», στο νομό Ημαθίας. Ενώ το έργο προκρίθηκε να γίνει με προϋπολογισμό 369.000 ευρώ, διαπιστώθηκε ότι δεν αποτελεί έργο, αλλά παροχή υπηρεσιών και εμπίπτει στις διατάξεις του «Κανονισμού Προμηθειών Δημοσίου».

Το ίδιο ισχύει και γι' ακόμη ένα έργο στο νομό Κιλκίς, την «Αποκατάσταση ζημιών λόγω εκτάκτων αναγκών στην Π.Ε. Κιλκίς, (μίσθωση μηχανημάτων)», προϋπολογισμού 206.000 ευρώ. Αυτό το έργο πλέον θα δημοπρατηθεί με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Πάντως, ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», Γιάννης Ανδρίτσος, είπε ότι τα έργα αυτά είναι από καταστροφές του 2014 και έπρεπε εξ αρχής να γίνουν με δημοπράτηση. «Χάθηκαν άδικα οχτώ μήνες», είπε ο κ. Ανδρίτσος και άσκησε κριτική για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επίσης άσκησε σκληρή κριτική, κάνοντας λόγο για «κατάτμηση έργων» και για «προμήθειες» σε μια σειρά από ανάλογα έργα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε λόγο επίσης για «φιάσκο» και είπε ότι «υπάρχουν ευθύνες. Πρέπει τα έργα αυτά να γίνουν το συντομότερο».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή», Νίκος Χρυσομάλλης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Φοβάμαι ότι θα μας επιστρέψουν κι άλλα έργα»...

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, είπε ότι από την αρχή η παράταξη είχε ασκήσει κριτική για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και αποδείχτηκε ότι τελικά οδηγηθήκαμε σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις. «Θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και υπάρχουν ευθύνες», σημείωσε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συμμαχίας», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο «δε διασφαλίζεται ούτε η ταχύτητα, ούτε η διαφάνεια, ούτε το χαμηλότερο κόστος των έργων. Μετά από επτά μήνες συζητούμε από την αρχή για έργα που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και είναι επείγοντα».

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, τόνισε ότι «είναι σαφές πως υπάρχουν ευθύνες» και μίλησε για «κακοδιαχείριση».

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ» επίσης άσκησε κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αβραμίδης, υπογράμμισε ότι «αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε επειδή έτσι έπαιρνε η Περιφέρεια απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους και προχωρούσε ταχύτερα η διαδικασία. Με αυτό που μας επιβάλλουν σήμερα θα απαιτηθούν περιβαλλοντικοί όροι και αμφιβάλω αν θα τους πάρουμε μέχρι τη λήξη της θητείας μας... Η διαδικασία δυστυχώς είναι χρονοβόρα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να την ακολουθήσουμε».