Skip to main content

Κονιόρδου: Προτεραιότητα του υπουργείου τα έργα σε Βεργίνα-Αμφίπολη

Τι είπαν Τζιτζικώστας και Κονιόρδου για την Αμφίπολη, τη Βεργίνα, τις δομές και τους θεσμούς πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία.

Πρόσκληση 15 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις πολιτισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκδόθηκε από το νέο ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως τόνισε στην υπουργό ο κ. Τζιτζικώστας από τα 15 εκ. ευρώ (ήδη υποβάλλονται προτάσεις) τα 7 διατίθενται για παρεμβάσεις στο Άγιον Όρος και τα 8 για συντηρήσεις, αποκαταστάσεις και ανάδειξη μνημείων στις επτά περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, διατίθενται 4,4 εκ. ευρώ για το νέο Μουσείο της Βεργίνας και άλλα 6 εκ. ευρώ για τη στήριξη δομών και θεσμών σύγχρονου πολιτισμού (φεστιβάλ κτλ.), που ανεβάζουν το συνολικό κονδύλι που διατίθεται από το νέο ΕΣΠΑ για πολιτιστικά έργα και δράσεις στην Κεντρική Μακεδονία στα 25,4 εκ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε τη στήριξη και του υπουργείου Πολιτισμού στην προσπάθεια της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου, τις αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης και την ανάδειξη της Αμφίπολης, καθώς όπως είπε, η Περιφέρεια εξασφάλισε πόρους ύψους 2,5 εκ. ευρώ (1,5 από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 1 από το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας) για το μνημείο, όμως αυτά τα κονδύλια δεν επαρκούν και πρέπει εμπράκτως και η Πολιτεία να δείξει το ενδιαφέρον της για τη σπουδαία αυτή ανασκαφή. «Με τα κονδύλια αυτά θα αναστηλώσουμε, θα αποκαταστήσουμε, θα συντηρήσουμε και θα αναδείξουμε το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, ώστε να γίνει επισκέψιμο στους πολίτες. Είναι μια δέσμευσή μας, την οποία υλοποιούμε, αλλά δεν αρκεί μόνον το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Αμφίπολη. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία ανασκαφή, με σημαντικότατα ευρήματα, που φέρνει όχι μόνο την Κεντρική Μακεδονία, αλλά όλη την Ελλάδα στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος, και σε συνεργασία με το υπουργείο θα μπορέσουμε να αναδείξουμε το σημαντικότατο αυτό μνημείο για την Μακεδονία μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια έκανε λόγο η κ. Κονιόρδου, η οποία επισήμανε ότι από κοινού οι δυο φορείς αναδεικνύουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και όλα τα μνημεία, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουν και τον σύγχρονο πολιτισμό. «Το παρελθόν αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σύγχρονο πολιτισμό. Προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση των έργων στη Βεργίνα, αλλά και η Αμφίπολη, όπου πρόθεσή μας είναι η συνέχιση του ανασκαφικού έργου, η στήριξη του μνημείου και η ανάδειξή του, ώστε να καταστεί επισκέψιμο. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κρίσιμη, διότι είναι μια Περιφέρεια που δίνει έμφαση στον πολιτισμό και ο πολιτισμός με τη σειρά του μπορεί να γίνει πηγή ανάπτυξης και πηγή ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες. Θα επισκεφτώ στο χρόνο του και το μνημείο της Αμφίπολης. Οι επισκέψεις δεν πρέπει να γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι σημαντική η επανεκκίνηση της ανασκαφής, που γίνεται με τα 2,5 εκ. ευρώ που διαθέτουμε μαζί με την Περιφέρεια, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την περιοχή», δήλωσε η κ. Κονιόρδου.

«Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την Αμφίπολη. Όσο βρίσκομαι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα υπάρξει κυβέρνηση που θα μπορέσει να αγνοήσει αυτό το σπουδαίο μνημείο. Η συνεργασία μας με το υπουργείο Πολιτισμού είναι εξαιρετική και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τζιτζικώστας στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια στη Βεργίνα. Συνολικά διατίθενται 17,4 εκ. ευρώ. Με τα 13 εκ. ευρώ από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ολοκληρώθηκε μια σειρά αναγκαίων παρεμβάσεων στην περιοχή, ενώ με 4,4 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται το νέο Μουσείο της Βεργίνας.

«Η προσπάθειά μας να αναδείξουμε την περιοχή μας πολιτιστικά, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που κάνουμε και στον τουρισμό, αποδίδει καρπούς. Πετύχαμε η Περιφέρειά μας να είναι πρώτη σε επισκεψιμότητα κυρίως σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια καταγράψαμε αύξηση κατά 300% στην επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιήσαμε έργα πολιτισμού και τουρισμού ύψους 41 εκ. ευρώ. Αποκαταστήσαμε και αναδείξαμε 128 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία και το Άγιον Όρος, ολοκληρώσαμε 30 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών, ενώ στηρίξαμε 15 σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς, που κάνουν γνωστή την Περιφέρειά μας διεθνώς. Στο νέο ΕΣΠΑ, είμαστε πάλι πρώτοι σε ρυθμούς υλοποίησης και μάλιστα μία από τις πρώτες πέντε Περιφέρειες πανευρωπαϊκά που απορρόφησαν ευρωπαϊκά κονδύλια».